Hlavní obsah

Jiří Grygar: Tesla ve vesmíru letí setrvačností, urazí až 30 kilometrů za sekundu

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Start nejsilnější vesmírné rakety současnosti Falcon Heavy sledoval minulý týden se zatajeným dechem celý svět. Jak víte, do vesmíru putoval i první elektromobil kalifornské automobilky Tesla. Detaily nezvyklého vesmírného nákladu v exkluzivním rozhovoru pro Novinky.cz odhaluje astronom a astrofyzik Jiří Grygar.

Foto: Novinky/Reuters

Tesla Roadster pluje vesmírem

Článek

Jaké teplotní podmínky panují v okolí, kde se nyní Tesla Roadster nachází? A lze odhadnout, kde nyní je?

Teplota okolního prostoru kolem rakety Falcon Heavy bude v současné době nejspíš slabě pod nulou, ale s pokračujícím letem se bude stále snižovat až na nějakých minus 80 stupňů Celsia.

Dráha rakety je jistě pečlivě sledována, ale nenašel jsem zatím příliš mnoho údajů o její přesné poloze, která se pochopitelně neustále mění. V současné době letí raketa včetně zaparkovaného roadsteru setrvačností, nemá žádné manévrovací schopnosti.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jiří Grygar

Platí, že automobil poletí stovky miliónů kilometrů od Země? Jakou se pohybuje rychlostí?

Raketa se dostane do maximální vzdálenosti až téměř na 400 miliónů kilometrů od Slunce, pak se začne po své přibližně eliptické dráze zase vracet do blízkosti Země. Protože Země obíhá kolem Slunce průměrnou rychlostí asi 30 km/s, tak rychlost rakety vůči Zemi se neustále mění, ale v současné době činí řádově 10 km/s a postupně se snižuje, jak se raketa vzdaluje od Země.

Rychlost pohybu rakety vůči Slunci klesne v době, kdy bude od Slunce nejdále (tzv. odsluní), asi na 20 km/s (v nejvzdálenějším bodě vůči Slunci) a pak při zpátečním letu po protáhlé elipse se bude opět zvyšovat až na 30 km/s. (Rychlosti jsou  vztaženy střídavě k oběma tělesům, jež se vůči sobě navzájem také neustále pohybují – pozn. red.)

V jaké nejbližší vzdálenosti bude ono auto od Marsu?

Zatím není dráha známa dost přesně, ale budou to milióny kilometrů.

Tesla Roadster pluje vesmíremVideo: Novinky/Reuters

Představuje ve vesmíru se pohybující raketa s automobilem problém z pohledu „kosmického smetí“?

Nepředstavuje, raketa včetně automobilu je proti rozlehlosti kosmického prostoru nepatrné smítko.

Jak je pravděpodobné, že při průletu vesmírem do něčeho narazí?

Naprosto zanedbatelná. Do Sluneční soustavy startovala ze Země už téměř stovka kosmických sond a dosud žádná do ničeho nevrazila.

Myslíte si, že by automobil byl po řekněme ročním návratu z vesmíru funkční? Jak kosmické záření působí například na pneumatiky, plasty či kov?

To nedovedu posoudit, protože žádný takový test není možné udělat na Zemi, kde je kosmické záření z největší části odstíněno magnetickým polem Země.

Lze podle vašeho názoru chápat úterní let nejsilnější současné rakety Falcon Heavy jako zlomový?

To se uvidí teprve časem. Jistě je obdivuhodné, že to Elon Musk a lidé z jeho firmy dokázali bez státní dotace. Je ovšem otázka, jakou budoucnost v kosmonautice mají pilotované lety ve světle skutečnosti, že i do kosmonautiky rychle pronikají metody umělé inteligence, které omezují vysoká rizika spojená s každým pilotovaným kosmickým letem vně zemské magnetosféry.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Test rakety Falcon Heavy Video: Reuters

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám