Hlavní obsah

Jak číst energetické štítky na pneumatikách

Novinky, maž

Od listopadu budou pneumatiky osobních i nákladních aut povinně označené informacemi o kvalitě přilnavosti na mokru, valivém odporu a hlučnosti. Štítky na pneumatikách vyrobených po 1. červenci si vyžádá nařízení Evropské unie, které má za cíl zvýšit bezpečnost silničního provozu a snížit dopad dopravy na životní prostředí.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Článek

Povinné označování á la ledničky či podobné spotřebiče se v případě automobilového obutí netýká dojezdových rezervních pneumatik, pneumatik protektorovaných, závodních a podobných speciálních pneumatik. Nevztahuje se rovněž na pneumatiky určené pro motocykly.

Na štítku jsou uvedeny tři parametry, které jsou relativně lehce změřitelné. Jde o valivý odpor, přilnavost na mokrém povrchu a hlučnost. Do značné míry subjektivní informace o ovladatelnosti, odolnosti proti aquaplaningu či záběru na sněhu chybí, ty se ale spotřebitel dozví v odborných testech (například německého ADACu).

Valivý odpor je síla působící proti směru jízdy při točení pneumatiky a je důležitý především z hlediska spotřeby paliva. Čím nižší valivý odpor, tím nižší spotřeba paliva a naopak. Na označení pneumatik podle nařízení EU je valivý odpor uveden v hodnocení od A (nejlepší hodnocení) po G (nejhorší hodnocení). Rozdíl mezi jednotlivými stupni znamená snížení nebo zvýšení spotřeby paliva v rozmezí od 2,5 – 4,5 procent. V praxi znamená každý další schod na stupnici A až G přibližně 0,1 až 0,15 litrů paliva na 100 ujetých kilometrů navíc.

Foto: EU

Energetický štítek na pneumatikách

Přilnavost na mokrém povrchu je jedním z důležitých bezpečnostních parametrů, protože souvisí se schopností pneumatiky rychle vozidlo zastavit na mokré vozovce. U osobního automobilu rozdíl mezi jednotlivými stupni znamená zvýšení nebo snížení brzdné dráhy o zhruba 3 a 6 metrů při brzdění z 80 km/h. Rozdíl mezi kategorií A a F je více než 18 metrů.

Klasifikace hluku – hluk z dopravy závisí na hustotě dopravy, typu vozidla či stylu jízdy. Hodnoty na štítku k pneumatikám jsou vyjádřeny v decibelech a jsou rozděleny do třech kategorií. Čím více polí je označeno černě, tím je pneumatika hlučnější.

Anketa

Budete se při koupi pneumatik rozhodovat dle energetických štítků?
Ano
50 %
Ne
50 %
Celkem hlasovalo 5047 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám