Hlavní obsah

Jaguar Land Rover se papírově spojí s Teslou. Cílem je snížení pokut od EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilky Jaguar Land Rover a americká Tesla se dohodly na spolupráci – ovšem nikoliv technologické, nýbrž v oblasti pokut za nadlimitní emise v EU. Cílem je pokuty JLR snížit.

Foto: Jaguar Land Rover

Jaguar Land Rover

Článek

Pravidla komise Evropské unie jsou v posledních letech vůči automobilkám velice nekompromisní a někteří výrobci proto přistupují ke kontroverzním krokům. Britská automobilka Jaguar Land Rover nyní oznámila, že vstupuje do „poolu“ automobilky Tesla. Cílem přitom není nic jiného než snaha snížit pokuty za nadlimitní emise CO2.

Ty EU stanovila na 95 eur za každý nadlimitní gram tohoto zdraví neškodného, ale skleníkového plynu a za každé prodané auto. EU však umožňuje automobilkám se sdružit do skupin, které se při počítání pokut hodnotí jako jedna firma. A právě to Jaguar Land Rover s Teslou dělají, nic víc.

Stellantis už nebude potřebovat emisní kredity, které Teslu drží nad nulou

AutoMoto

Tento krok už v minulosti učinili i další výrobci – pochopitelně za peníze. Tesla, která prodává jen elektromobily, samozřejmě plní emisní limit s velkou rezervou a tu rezervu takto prodává. V minulém roce takto získala 164 milionů liber, tedy v přepočtu skoro 5 miliard korun.

Informace o spojení JLR s Teslou a také s Hondou potvrdila ve své zprávě Evropská komise. Data o tom, jaké byly finanční parametry dohody, nebyla zveřejněna. Mluvčí JLR se webu Autocar, který o události zpravuje, k situaci zatím odmítl vyjádřit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám