Hlavní obsah

Jaguar D-Type řízený Sirem Stirlingem Mossem jde do aukce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento Jaguar sice nemá na kontě vítězství v Le Mans, musel odstoupit kvůli brzdám, stanovil tam ale rychlostní rekord na rovince Mulsanne. Řídil ho jeden z nejslavnějších závodních jezdců v dějinách. A pokud máte 350 miliónů, může být váš.

Foto: Patrick Ernzen, RM Sothebys

Tenhle Jaguar D-Type, před víc než 60 lety řízený Sirem Stirlingem Mossem, bude k mání v aukci.

Článek

Patříte-li k fanouškům historických závodních aut, jistě nemusíme představovat Jaguar D-Type. Třikrát po sobě vyhrál čtyřiadvacetihodinovku v Le Mans, a to v letech 1955, 1956 a 1957. O rok dříve se jí také účastnil, ovšem v noci musel odstoupit kvůli závadám na brzdovém systému.

Ještě předtím ale zajel nový rychlostní rekord na rovince Mulsanne, tehdy ještě bez šikan - 172,97 mph, tedy 278,37 km/h. Za volantem seděl Sir Stirling Moss a právě na toto auto se můžete podívat na fotkách v článku a na webu aukčního domu RM Sotheby's. [více zde]

Foto: Patrick Ernzen, RM Sothebys

Jaguar D-Type na prodej v aukci

Závoďák totiž bude na prodej v aukci Arizona 2018 pořádané právě zmíněným domem 18. - 19. ledna ve městě Phoenix v Arizoně. Vůz je očividně zrenovovaný, takže se není co divit, že odhad výsledné ceny je 12-15 miliónů dolarů, tedy asi 258-323 miliónů korun.

Tento odhad ale možná bude podstřelený. Vloni byl na prodej jiný závodní D-Type, kus, který v roce 1955 Le Mans skutečně vyhrál. Prodal se za 20 miliónů dolarů. Takže již brzy dražený kus, navíc řízený tak slavným jménem a s rekordem na triku, by mohl zmíněných 15 miliónů dolarů klidně překonat.

Foto: Patrick Ernzen, RM Sothebys

Jaguar D-Type na prodej v aukci

Reklama

Výběr článků

Načítám