Hlavní obsah

Iveco odejde z Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italský výrobce nákladních aut, autobusů a motorů Iveco se rozhodl, že odejde ze společného podniku v Rusku. S odvoláním na šéfa podniku Gerrita Marxe o tom ve středu informovala agentura Reuters. Firma tento krok zvažovala kvůli ruské invazi na Ukrajinu několik měsíců.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Italská firma ve společném podniku na montáž nákladních automobilů Iveco-AMT drží 33procentní podíl. Společnost letos uvedla, že odchod ze společného podniku zvažuje a pozastavila svou účast v jeho aktivitách.

„Učinili jsme rozhodnutí, převádíme svůj podíl na našeho (bývalého) místního partnera, končíme,” řekl Marx při prezentaci firmy v Turíně. „Po letech spolupráce bude převod nějakou dobu trvat,” dodal. „Tady nejde o finance,” odpověděl na otázku ohledně finančních podmínek transakce.

Výrobce autobusů Iveco z Vysokého Mýta loni zvýšil čistý zisk na 2,75 miliardy

Ekonomika

Společný podnik vznikl v roce 1994. Letos měl v plánu vyrobit 600 až 700 nákladních vozů.

Italská firma také oznámila, že uzavře partnerství se společností HTWO, která je divizí jihokorejského výrobce aut Hyundai Motor. Iveco bude od firmy odebírat vodíkové palivové články do svých autobusů, finanční podmínky spolupráce italská společnost nezveřejnila.

Hlavním akcionářem firmy Iveco je společnost Exor, což je holdingová skupina italské rodiny Agnelliových. Ta má rovněž pod kontrolou automobilku Fiat Chrysler a výrobce sportovních vozů Ferrari.

Součástí skupiny Iveco je také český výrobce autobusů Iveco Czech Republic, do roku 2006 známý pod názvem Karosa. Závod firmy ve Vysokém Mýtě je největší továrnou Iveco Bus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám