Hlavní obsah

Impozantní auto pro nového japonského císaře postrádá střechu

Novinky, fra

Do garáží japonského císaře bude zanedlouho zaparkován nový automobil. Půjde o Toyotu Century v provedení kabriolet. První ostrý provoz vozu bude v rámci oslav dne 22. října u příležitosti nástupnického ceremoniálu.

Foto: Toyota

Toyota Century Cabrio

Článek

Do Tokia se sjedou vyslanci ze 190 zemí. Nový císař Naruhito usedne do nového kabrioletu Toyota Century, což je už historicky jeho tradiční vůz. Už dnes jezdí v tradičním sedanu, ale speciálně pro účel ceremoniálu připravila Toyota otevřený model, aby byl nový císař vidět.

Vůz má dokonce i stejnou délku jako sedan - 5340 mm. Stejně tak má i čtyři dveře. Ovšem zcela postrádá střechu. Nemá ani plátěnou skládací. Pokud začne pršet, bude v autě mokro. Ovšem to samozřejmě císaři vadit nemůže. Císař musí být prostě vidět. A tak třeba i zadní sedadla jsou vyvýšena nad původní polohu.

Foto: Toyota

Toyota Century (2018)

Auto by mělo mít pod kapotou svůj tradiční motor – vidlicový osmiválec o zdvihovém objemu pět litrů s atmosférickým plněním. Výkon se bude pohybovat kolem 431 koní.

Toyota Century je speciální auto, které firma nevyrábí ve velkých sériích. Objednávají si jej především lidé, kteří chtějí jezdit ve stejném voze jako císař. Dokonce i ve vládních kruzích je tento vůz spíš raritou. A tak jich Toyota vyrobí pouhých 50 kusů ročně. Cena vozu začíná v přepočtu někde na čtyřech milionech korun. Toyota je ale schopna splnit spousty zákaznických přání, takže může výrazně stoupnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám