Hlavní obsah

Hyundai vyvíjí způsob, jak z auta platit za benzín, jídlo či parkování

Přijde vám standardní způsob tankování příliš jednoduchý? Hyundai pracuje na způsobu, jak ho udělat podstatně složitějším a navíc jen u některých pump v USA. Platit pomocí mobilu spárovaného s vozem však má být možné i v užitečnějších oblastech.

Foto: Hyundai

Hyundai chce zákazníkům nabídnout placení přes displej infotainmentu. (Na ilustračním obrázku model Kona)

Článek

Jsou věci, které jsou na motorismu geniálně jednoduché – např. tankování paliva. Prostě vystoupíte z auta, natankujete, zajdete zaplatit a můžete jet dál. Automobilka Hyundai ve spolupráci s firmou Xevo vymýšlí způsob, jak tuhle činnost udělat komplikovanější.

Představuje koncept systému, pomocí něhož lze po zastavení u stojanu zadat jeho číslo, vybrat palivo, zaplatit, pak si zapamatovat trojmístný kód, vystoupit z auta, zasunout hadici do hrdla nádrže a pomocí onoho kódu zahájit tankování.

Systém pracuje prostřednictvím aplikace MyHyundai, která je promítána na displej ve voze pomocí Androidu Auto. To znamená, že musíte mít v aplikaci nebo v účtu Google uloženou platební kartu.

Teoretická výhoda je, že byste např. v zimě byli vně vozu o pár desítek vteřin kratší dobu. Minusem – kromě ohromné složitosti – je fakt, že zatím spolupracují jen dva americké řetězce čerpacích stanic, Chevron a Texaco.

Rezervace parkování je mnohem užitečnější

Komplikovaná platba za benzín ale není jedinou funkcí, kterou má novinka nabídnout. Mnohem užitečnější je rezervace parkování; video výše ukazuje takový proces pro parkoviště s obsluhou. Minuty, které byste jinak strávili hledáním volného místa, můžete využít jinak.

A konečně partnerský řetězec restaurací Applebee's nabízí možnost si v této aplikaci objednat jídlo s tím, že si ho vyzvednete cestou. Nemusíte pro ně nikam chodit, což je opět užitečné, když spěcháte.

Systém je momentálně ve stadiu konceptu, takže jestli se dostane do světa, není jisté. Pokud ano, Hyundai s ním protentokrát myslí na Spojené státy, o Evropě se zatím nezmiňuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám