Hlavní obsah

Hybridy už nestačí, Lexus má první elektromobil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lexus představil své první produkční elektrické auto. Je jím crossover UX 300e. Prodávat se bude především v Číně, prostor v portfoliu ale dostane v Japonsku i v Evropě.

Foto: Lexus

Nový elektrický Lexus UX 300e

Článek

Lexus, který se proslavil full-hybridním pohonem, představuje svůj první produkční vůz poháněný elektřinou, což už nám nějaký čas avizoval. Vůz v plné kráse představil na veletrhu Auto Guangzhou, který od tohoto pátku probíhá v čínském Kantonu.

Elektromobil v podstatě konstrukcí vychází z platformy crossoveru UX a nutno říci, že na první pohled není příliš zřejmé, čím se od sebe vozidla designově liší.

Mnoha změn se nedočkal ani interiér, který je prakticky totožný jako v UX s hybridním, potažmo spalovacím motorem. Pochopitelně přibylo víčko nabíjení.

Audi e-tron má stylovějšího sourozence, promítá animace před autem

AutoMoto

UX 300e má pod kapotou vpředu uložený elektromotor o výkonu 150 kW, tedy 201 koňských sil a 300 N.m točivého momentu. Pomyslnou šťávu pohonné jednotce dodává sada lithium-iontových baterií s kapacitou 54,3 kW hodin, což by podle Lexusu mělo stačit na to, aby jeho nový crossover ujel na jedno nabití i 400 kilometrů.

Baterie lze nabíjet na 50 kW a v takovém případě se v nich energie doplní za 50 minut. Z domácí zásuvky to bude trvat přibližně 7 hodin.

Nové technologie, a především těžké baterie zapříčinily, že vůz přibyl na váze, konkrétně na 1900 kilogramů.

Lexus nakonec povolil. Po odmítání elektromobilů jeden brzy představí

AutoMoto

UX 300e je sice prvním elektromobilem od Lexusu, luxusní divize Toyoty, ale ta už nyní pracuje na zbrusu nové platformě pro své budoucí EV. Mimo hybridů, na které se automobilka v posledních letech vyloženě specializuje, se také brzy dočkáme premiéry plug-in hybridu od japonského výrobce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám