Hlavní obsah

Goodyear vytvořil pneumatiku pro elektromobily

Goodyear EfficientGrip Electric Drive je pneumatika vyvinutá speciálně pro auta s pohonem na elektřinu. Lépe zvládá jejich vyšší točivý moment i způsob, jakým ho motor podává. Má i hladší bočnici pro nižší aerodynamický odpor a na nových elektromobilech ji uvidíme příští rok.

Goodyear vyvinul pneumatiku EfficientGrip Electric Drive speciálně pro elektromobilyVideo: Goodyear

 
Článek

Na trhu existují pneumatiky s nízkým valivým odporem, které mají autu pomáhat snížit spotřebu paliva. Je nasnadě jejich použití i na elektromobilech, které nemají ambice jezdit rychle. I takové elektromobily ale mají pořádnou porci točivého momentu.

Tento točivý moment, a zejména způsob, jakým je motorem produkován, údajně znamená až o 30 % rychlejší opotřebovávání pneumatik. Goodyear proto vyvinul pneumatiku s názvem EfficientGrip Electric Drive speciálně pro elektromobily, která by měla být odolnější.

Kromě toho nabízí nižší valivý odpor, který prodlužuje dojezd. Také bočnice je hladší, a to s cílem menšího aerodynamického odporu pneumatiky a delšího dojezdu. A protože elektromobily jsou kvůli bateriím těžké, pneumatika má zesílenou bočnici, aby svůj díl váhy auta unesla.

Foto: Goodyear

Goodyear EfficientGrip Electric Drive

Kromě směsi jsou inovací tenké drážky v běhounu, díky kterým je kontaktní plocha s asfaltem větší, ale bez kompromisu ve formě horších vlastností na mokrém povrchu, píše Goodyear v tiskové zprávě. Design běhounu také snižuje hluk z odvalování pneumatiky.

Na rozdíl od konceptu Oxygene, pneumatiky, která čistí vzduch, má být EfficientGrip Performance v sériové výrobě už příští rok, píše web InsideEVs. Má se dodávat k nově vyráběným sériovým elektromobilům. [celá zpráva]

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám