Hlavní obsah

Gigantický pickup nabízí patnáct kamer a nevšední přívěs

Novinky, fra

Americké GMC představilo novou generaci velkého pickupu Sierra Heavy Duty. Má mnoho zajímavých novinek. Jednou z nich je i speciální systém pro tažení přívěsů, kdy sám přívěs se vlastně „zprůhlední”.

Nový systém kamer pro bezpečnější tahání přívěsůVideo: GMC

 
Článek

GMC Sierra HD je auto, které by u nás už splňovalo požadavky na nákladní automobil. Do 3,5 tuny se opravdu nevejde. Ostatně pod kapotou pracuje gigantický naftový osmiválec Duramax s výkonem 332 kW (452 koní) a hlavně s točivým momentem 1243 N.m. Auto tak může za sebou táhnout přívěs či návěs o hmotnosti 13,5 tuny.

Zahrnuje spoustu zajímavých vychytávek, jako je zadní víko na korbě se skládacími schůdky. Ale to nás ani tak nezaujalo, jako nový speciální systém pro tahání přívěsů.

Foto: GMC

GMC Sierra HD je opravdový gigant

Jde totiž o to, že auto má 15 kamer, kdy jedna se připevní i na záď přívěsu. Ta pak přenáší obraz na obrazovku do interiéru. Řidič tak nakonec vidí i za přívěs, co se za ním děje. Vypadá to, jako by byl přívěs průhledný. Navíc z těch 15 kamer je spousta zaměřena na důležitá místa. Takže například nacouvání s koulí k oji přívěsu je hračkou, protože lze přepínat mezi kamerami, které vše nádherně ukážou.

Tento systém nedávno představilo Valeo a bylo to zcela jednoznačně domluveno právě s GMC, aby firma mohla prezentovat novinku nejdřív jako vlastní.

Testů s tímto „průhledným“ systémem je ale víc, a dokonce se plánuje, že každé auto by mělo své kamery vzadu i vepředu, což by umožnilo vidět řidiči daleko dopředu, když by si auta tyto obrázky předávala pomocí rychlého inteligentního sdílení.

Foto: GMC

S počtem kamer je možné zajet s tažnýmzařízením na milimetr přesně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám