Hlavní obsah

GAZ Siber: vítej zpět, Volho!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to již dva roky, co se ruská automobilka GAZ rozhodla zrušit výrobu osobních automobilů a zaměřit se pouze na nákladní. Jenže nyní je vše jinak. GAZ koupil od Chrysleru práva na starý Sebring a postavil na jeho základu nový vůz Siber.

Článek

Auto je už od pohledu americký Sebring. Proč by také ne - tohle není žádné plagiátorství jako v případě čínských automobilek. GAZ práva na model od Chrysleru pořádně zaplatil, takže si s ním může nyní dělat co chce. Chrysler, který s GAZem spolupracuje, si pohlídal kvalitu a dohlédnul na to, aby nevznikl žádný "ruský tank".

Na základu amerického sedanu tak vznikl vůz, jenž vyhovuje obtížným ruským podmínkám. Bylo nutné přestavět řízení, podvozek, zvednout světlou výšku a upravit několik dílů na větší namáhání.

Pod kapotou této nové "Volhy" bude zatím jediný agregát - zážehový čtyřválec o objemu 2,0 l s výkonem 104 kW. Později se snad objeví i starý známý 2,4litr (110 kW) a vidlicový šestiválec 2,7 l.

:. GAZ Siber (Foto: GAZ. Kliknutím na obrázek jej zvětšíte do původní velikosti.)

Automobil nabídne ruským zákazníkům komfort srovnatelný s dováženými vozy. V základní výbavě se totiž objeví dva airbagy, ABS, klimatizace, autorádio a další vymoženosti.

Ovšem to nejlepší na voze asi bude jeho cena. Ta základní by se totiž podle GAZu, který představil vůz na moskevském autosalonu, měla pohybovat kolem 13 100 euro, což je asi 360 000 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Volha už se nebude vyrábět

Po 40 letech skončí v Rusku výroba automobilů Volha, které k zemi patří stejně neodmyslitelně jako moskevský Kreml. Konec drahé výroby oznámil tento týden...

GAZ koupil motory od Renaultu

Ruský producent automobilů GAZ podepsal dohodu o koupi licence a zařízení na výrobu motorů pro nákladní vozy od společnosti Renault Trucks, která...

Výběr článků

Načítám