Hlavní obsah

Ford ukázal nejrychlejší fiestu, má tříválec a 200 koní

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ford odtajnil novou generaci sportovní fiesty. Spekulace některých médií se nepotvrdily - poháněna nejsou všechna čtyři kola, ale jenom ta přední. Pod kapotou je poprvé umístěn tříválcový motor, patnáctistovka z něj „vydoluje” rovné dvě stovky koní.

Foto: Ford

Ford Fiesta ST (2017)

Článek

Třetí generace ostré fiesty vůbec poprvé dostává tříválcový motor. Nový turbodmychadlem přeplňovaný tříválec 1.5 EcoBoost kombinuje přímé i nepřímé vstřikování, nabízí rovněž proměnné časování sacích i výfukových ventilů.

Technickou zajímavostí je filtr pevných částic, který se dosud napříč všemi automobilkami používal výhradně v naftových motorech. Druhou zajímavostí je odpojování jednoho z válců při nízkém zatížení (jízda z kopce nebo jízda na rovině ustálenou rychlostí). Odpojení i opětovné připojení válce trvá podle Fordu pouhých 14 milisekund, a mělo by tedy být nepostřehnutelné.

Foto: Ford

Ford Fiesta ST (2017)

Patnáctistovka ve Fiestě ST dosahuje výkonu 147 kW (200 k) a točivého momentu 290 Nm. Zrychlení 0–100 km/h zvládne tento model podle předběžných dat za 6,7 sekundy, což je o dvě desetiny sekundy rychlejší než u odcházející generace. Nejvyšší rychlost zatím nebyla odtajněna.

Recara a 18palcová kola

Pro lepší dojem je kromě pouštění zvuků do reproduktorů (Electronic Sound Enhancement, ESE) vylepšen i zvuk motoru klasickou metodou – aktivní klapkou ve výfukovém potrubí.

Foto: Ford

Ford Fiesta ST (2017)

Foto: Ford

Ford Fiesta ST (2017)

Fiesta ST dostala specifická 18palcová hliníková kola, uvnitř jsou pak kromě sportovního volantu i sportovní sedadla Recaro. Elektronická stabilizace je plně vypínatelná a nabízí i režim s pozdním zásahem.

Cena zatím nebyla zveřejněna. Fiesta ST nové generace se začne prodávat v roce 2018. Zákazníci si budou moci vybírat ze tří– a pětidveřového provedení karoserie. Sportovní fiesta se představí již za pár dnů na autosalonu v Ženevě.

Foto: Ford

Ford Fiesta ST (2017)

Anketa

Vadí vám, že nová Fiesta ST dostala tříválcový motor?
Ano
85,2 %
Ne
14,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 898 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám