Hlavní obsah

Ford se schovaným řidičem rozváží jídlo, sleduje reakce zákazníků

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak otestovat, jak budou lidé reagovat na autonomní automobil? Budou spokojení, nebo mají raději lidský kontakt? To a mnoho dalšího má vyzkoumat projekt vozu rádoby bez řidiče značky Ford, který rozváží jídlo v Miami.

Ford rozváží jídlo v autě, které vypadá jako bez řidičeVideo: Ford

 
Článek

V Miami je ideální počasí, žádné velké zácpy a jasně „střižené“ ulice. Prostě ideální místo na to, aby tu jezdily autonomní vozy. A tak jich tu jezdí už docela pěkná řádka. Všechny v testovacím provozu. A toho využil Ford a vyslal do provozu tuhle dodávku, která ale nemá za úkol shánět data o dopravě a stroji samotném, ale má sledovat lidi.

Foto: Ford

Jak budou lidé reagovat na vozidlo bez řidiče?

Foto: Ford

Dodávka od Fordu jen vypadá, že je bez řidiče

Auto totiž má sice na první pohled zatmavená okna, jenže uvnitř sedí řidič. Takže auto sice vypadá, jako by bylo autonomní, ale není.

Úkolem je sledovat reakce lidí na autonomní vůz. Mají z něj obavy? Jak budou reagovat na celý systém? Budou to pokládat za problém a příště si už jídlo takhle přivezené neobjednají, nebo naopak? Možná se to bude zdát jako hloupost, ale lidskou psychologii takto vlastně nikdo jiný zatím netestuje. Tohle může být velký problém, vždyť si vezměte Anglii a její průmyslovou revoluci, kdy dělníci rozbíjeli stroje, které jim kradly práci. Dopad autonomních vozidel na lidskou psychiku je zatím nezmapovaný.

Ford v tomto ohledu tak jde cestou zcela jinou než spousta konkurentů. Už třeba zkouší automobil, jenž má systém komunikace mezi autonomním vozidlem a lidmi v okolí. Opět je uvnitř řidič (tentokrát maskovaný za sedačku) a sleduje, jak lidé rozumí světelným a zvukovým signálům, které vůz vydává. Takže například před přechodem zastaví auto a může dát lidem čekajícím na chodníku znamení, že o nich ví a mohou bezpečně přejít. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám