Hlavní obsah

Ford prý uvažuje o prodeji podílu v Mazdě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká automobilka Ford Motor uvažuje o prodeji podílu v japonském výrobci automobilů Mazda Motor. Agentuře Reuters to řekl zdroj obeznámený se situací. Zadlužená společnost Ford, která v Mazdě vlastní zhruba třetinový podíl, se nyní potýká se slábnoucí poptávkou po automobilech a světovou úvěrovou krizí.

Článek

Zdroj agentury Reuters neupřesnil, kolik akcií by Ford chtěl prodat. Podle japonské televize NHK nicméně firma uvažuje o prodeji 20procentního podílu. Tržní hodnota celé společnosti Mazda se pohybuje kolem 408,5 miliardy jenů (zhruba 75 miliard korun).

Ford utrpěl v roce 2006 rekordní ztrátu 12,6 miliardy dolarů (téměř 235 miliard korun). V loňském roce ztrátu snížil na 2,7 miliardy dolarů. Letos již firma v rámci snahy o zlepšení hospodářských výsledků prodala své britské luxusní značky Jaguar a Land Rover indické automobilce Tata Motors za 2,3 miliardy dolarů.

Generální ředitel Fordu Alan Mulally v pátek vyloučil bankrot podniku s tím, že firma se soustředí na obrat v hospodaření. Bankrot v pátek vyloučila rovněž největší americká automobilka General Motors, která se nyní také potýká se ztrátami.

Reklama

Související témata:

Související články

Světovým autem roku 2008 je Mazda 2

Titul světového nejlepšího auta roku 2008 (World Car of the Year 2008) získala japonská Mazda 2. Porazila ve finále Ford Mondeo a Mercedes-Benz třídy C.

Koncept Mazdy Kazamai: inspirováno větrem

Pro moskevský autosalon si Mazda připravila koncept kompaktního SUV s názvem Kazamai. Tvůrci se při návrhu designu prý inspirovali přírodou, v tomto případě...

Výběr článků

Načítám