Hlavní obsah

Ford pracoval na vývoji přístroje, který nevidomým přiblíží okolní krajinu

Osahat si krajinu kolem při jízdě autem je normálně nemožné. Ford však pracoval na vývoji zařízení s názvem „Feel the view”, které převede snímek okolí na vibrace skla. Nevidomým tak nabízí improvizovaný „výhled” na krajinu.

Feel the view: zařízení, které převádí krajinu ve vibrace sklaVideo: Ford

 
Článek

Když jste pasažér v autě a zrovna není noc, pohled do krajiny kolem je na tomto cestování možná to nejzajímavější. Nevidomí si ale takový pohled dopřát nemohou - horu v dáli není možné si z auta osahat.

Pomoci může zařízení, které dostalo název „Feel the view” - česky řekněme „Osahej si výhled”. To dokáže přetvořit výhled ve vibrace skla, na kterém je připevněno, a tedy v hmatový vjem pro nevidomého.

Krajinu si můžete „osahat”

Stisknutím tlačítka přístroj udělá fotografii scenérie, převede ji do odstínů šedi a pak hapticky „promítne” na okno pod sebou. Když pak člověk jezdí prstem po skle, zařízení sklem vibruje podle toho, jaký odstín šedi se nachází pod prstem. Nejlépe to vysvětlí video.

Kromě haptické reprodukce je v přístroji také umělá inteligence, která rozpozná, co je na snímku, a nevidomému to řekne. Třeba právě hora se zasněženým vrcholkem, na které je funkce systému demonstrována.

Na vývoji zařízení se kromě Fordu podílela také firma GTB Řím a start-up Aedo, který se specializuje na pomůcky pro lidi se zrakovým postižením. Výčet, co všechno dokáže přístroj „zobrazit”, firma nespecifikuje, ale hovoří se konkrétně o krajinných scenériích, nikoliv třeba o budovách nebo o lidech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám