Hlavní obsah

Ford nabídne praktickou novinku, vysouvací chránič zabraňující odření dveří

Novinky, Martin Žemlička

Ford Focus se od příštího roku dočká praktické vymoženosti - vysouvacího chrániče hran dveří, který by měl zabránit odření sousedního automobilu při jejich otevírání. Aktivní vysouvací systém zatím žádná jiná automobilka nenabízí.

Článek

Asi každý se s tím někdy setkal: při těsném parkování se často stane, že neopatrným otevřením dveří poškodíte sousední automobil. Na trhu se prodávají plastové lišty, které chrání bok karoserie před odřením. Sada na celý automobil přijde na zhruba 700 korun. Pokud je však jeden z automobilů výrazněji vyšší, odření to stejně nezabrání. Ford přišel se zajímavou novinkou – aktivním chráničem - lamelou, která se automaticky vysune po otevření dveří.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Ford Focus

Ani tato metoda nemá stoprocentní účinnost, nicméně z interních statistik Fordu vyplývá, že takto lze zabránit až 90 procentům poškození předních dveří, respektive 85 procentům v případě dveří zadních. Při zavírání se lamela skryje za 60 milisekund, takže ji nelze poškodit ani prudkým zabouchnutím dveří. Samotná lamela je vyrobena z  pryžové směsi, která údajně nepůsobí téměř žádný hluk.

Jako první se nový chránič začne nabízet pro focus, v budoucnu jím asi budou vybaveny všechny automobily s modrým oválem ve znaku. Zda půjde o standardní výbavu, případně kolik se bude za chránič připlácet, zatím Ford neuvedl.

Anketa

Setkali jste se u vašeho automobilu s odřenými dveřmi?
Ano, odřel jsem je já
15,5 %
Ano, odřel mi je někdo jiný
81,5 %
Ne, nesetkal
3 %
Celkem hlasovalo 2020 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám