Hlavní obsah

Ford GT: nová generace dvoumístného supersportu přišla o V8

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světovou premiéru nové generace dvoumístného supersportu se podařilo utajit až do Detroitu. Nový supersport už nemá pod kapotou osmiválec, ale dvakrát přeplňovaný V6, který nabídne výkon více než 440 kW neboli 598 koní.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ford GTVideo: Reuters

 
Článek

Proti poslednímu Fordu GT z roku 2004 je patrný líbivější design, ty tam jsou hranaté tvary. Zepředu si GT na první pohled spletete se současnými modely od Lamboghini, zadní partie ale na minulé gé-téčko odkazují vcelku jasně. Pod kapotou už není 5,4 litrový V8, nýbrž dvakrát přeplňovaný šestiválec. Downsizing se tak dotkl i této americké sportovní ikony.

Uprostřed uložený vidlicový šestiválec má ovšem větší výkon než v minulé generaci - namísto 500 koní se dotýká téměř 600 koní a nejspíše tuto metu i mírně překoná -  automobilka v oficiálních materiálech hovoří o výkonu „přes 440 kW”. Motor má zdvihový objem na americké poměry vcelku skromný - tři a půl litru.

Foto: Ford

Ford GT (2015)

Foto: Ford

Ford GT (2015)

Pouze s „automatem”

Bohužel chybí i šestistupňová manuální převodovka, kterou mělo minulé GT. Namísto ní se musíte spokojit se sedmistupňovou dvouspojkovou samočinnou převodovkou. Pneumatiky Michelin Pilot Super Sport Cup 2 o průměru 20 palců byly vyvinuty přímo pro tento model. Brzdové kotouče jsou vyrobené z karbon-keramického kompozitu.

Dvoudveřové sportovní kupé využívá lehkých materiálů, jako je hliník a uhlíková vlákna. Hmotnost vozu a rozložení hmotnosti mezi přední a zadní nápravu ale Ford zatím neuvedl. Sériová výroba nového Fordu GT se rozběhne příští rok.

Foto: Ford

Ford GT (2015)

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám