Hlavní obsah

Ford Focus bude aktivně žehlit silnici. Odpružení předvídá díry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud u nového Focusu připlatíte za adaptivní podvozek, pomocí senzorů vůz detekuje díru ještě dřív, než do ní kolo vjede. Upraví adaptivní tlumiče tak, aby kolo do díry nezapadlo úplně, takže jízda bude pohodlnější.

Ford Focus předvídá díry v silniciVideo: Ford Europe

 
Článek

Aktivní odpružení Fordu Focus, které tento model bude mít za příplatek, dostane schopnost prediktivně reagovat na díry v silnici. Pomocí tuctu senzorů „uvidí” díru a vůz na ni připraví.

Nastaví tlumič na nejtvrdší možnou úroveň, aby kolo do díry nezapadlo tak hluboko. V podstatě tedy kolo „přelétne” dno díry a náraz na druhé straně nebude tak silný, uvádí automobilka.

To má snižovat diskomfort jízdy a také riziko poškození podvozku od nekvalitních silnic. De facto to ale znamená, že kolo na určitou dobu ztratí kontakt s vozovkou, což může být problematické při nouzovém brzdění.

Foto: Ford

Ford Focus ST Line (2018)

Systémy, které se aktivně snaží „žehlit” silnici, tedy upravovat charakteristiku odpružení v reálném čase tak, aby konstrukce auta a posádka díru pocítily co nejméně, nejsou úplnou novinkou.

Jenže většinou je vídáme v luxusních autech s miliónovými cenovkami. Focus nabízí tento systém za příplatek 25 500 korun u verzí Titanium a Vignale, resp. 21 500 korun u verze ST Line. Focus s tímto systémem tedy lze koupit i za méně než 600 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám