Hlavní obsah

Ford bude mít nejvíc autonomních vozidel na světě, zkusí i komunikaci auto-dron

Novinky, maž

Ford na americkém veletrhu CES (Consumer Electronics Show) oznámil, že ztrojnásobí počet svých autonomních prototypů Fusion Hybrid. Celkem jich automobilka bude mít 30, autům jezdícím bez řidiče se modrý ovál věnuje už zhruba deset let.

BEZ KOMENTÁŘE: Městečko MCity pro testování autonomních vozidel ForduVideo: Ford

 
Článek

Autonomní automobily Fordu procházejí jízdními zkouškami v Arizoně, Kalifornii a Michiganu. V areálu michiganské univerzity má automobilka na třiceti hektarech postavené „umělé” městečko MCity.

Jednou z nově nasazovaných technologií je senzor ve tvaru puku od společnosti Velodyne, který nabídne dosah až 200 metrů. Jde o tzv. lidarový senzor (Light Detection And Ranging), který už našel uplatnění v sériových modelech napříč světovými automobilkami.

Jeho úkolem je sledovat bezprostřední okolí vozidla (cca 10 metrů, kamera je umístěna pod zpětným zrcátkem) a v případě kolize varovat řidiče nebo začít aktivně brzdit.

Autonomní vozidla vyvíjejí všechny velké automobilky, jejich nasazení ale bude složité - firmy musí počítat s velkou nedůvěrou většiny motoristů a se složitými právními problémy. Technologie tak možná bude zanedlouho připravena k použití, v praxi ale nebude mít využití.

Dron pomůže zmapovat místo zásahu záchranářů

Zpátky k Fordu: americká automobilka připravuje i systém pro komunikaci auta a dronu. Využití by mělo být velice specifické, kupříkladu pro záchranáře.

Dron se dostane do neprostupných míst. Obsluhoval by ho záchranář přímo z palubního systému automobilu (Ford Sync App Link), kam by se mu přenesly i fotografie z požadovaného místa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám