Hlavní obsah

Extrémně černé Ferrari díky pohlcení světla mate smysly

Novinky, Daniel Havlina

V italském Maranellu, sídle automobilky Ferrari, vzniklo video, na kterém se po tamních ulicích prohání pozoruhodný automobil se vzpínajícím se koněm ve znaku. Jedná se o typ SF90 Stradale, zvláštní na něm je ovšem jeho lak. Podle mnohých se jedná o nejčernější barvu na trhu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Speciální lak s názvem Vantablack je mezi automobilovými nadšenci jakýmsi přízrakem, málokdo se totiž odváží tuto černou barvu dát na svůj vůz. V roce 2014 ji představila firma NanoSystems, která garantuje, že barva absorbuje 99,965 % světla. To způsobuje, že některé předměty působí, jako by byly ve 2D, nikoli 3D.

Jak vypadá nejčernější auto na světě? Naživo je to až nepříjemný zážitek

Autosalon Frankfurt

Jedním z prvních vozidel, které podobný lak pohlcující světlo dostalo, bylo BMW X6, v minulém roce pak svět obletěly fotografie vozu Mitsubishi Lancer. Pokud je pak nahrávka z Maranella pravá, Ferrari SF90 Stradale je prvním zdokumentovaným supersportem s tímto lakem.

Dá se předpokládat, že si automobil koupil a nechal přelakovat některý ze zákazníků, který žije přímo v okolí Maranella. Druhým vysvětlením je to, že Ferrari může samo tuto barvu testovat, aby ji mohlo v budoucnu nabídnout svým zákazníkům.

Reklama

Související články

Ferrari se vrátí do vrcholné třídy Le Mans

Italská automobilka Ferrari oficiálně potvrdila účast v sérii vytrvalostních závodů WEC, a tedy i návrat do královské třídy v závodě 24h Le Mans. V roce 2023...

Výběr článků

Načítám