Hlavní obsah

Extrémně černé auto světlo skoro neodráží, působí jako z počítačové hry

Novinky, Milan Lažanský

Nadšenci z youtubového kanálu DipYourCar nalakovali Mitsubishi Lancer Evo X tak tmavým lakem, že snadno ošálí zrak pozorovatele.

Foto: LL

Logo Mitsubishi

Článek

Když se podíváte na konkrétní vůz na videu, snadno nabudete dojmu, že jde o dvourozměrný objekt. Vypadá to jako chyba v počítačové grafice. I autor videa popisuje živý dojem, jako kdyby byl reálný život upraven v počítači.

Může za to černý lak Musou, který vyrábí japonská značka Koyo Orient. Tato akrylová barva má pohlcovat 99,4 procenta dopadajícího světla. Japonci jej označují za vůbec nejčernější odstín na světě, což je sporné, pokud na tom vůbec záleží.

O podobný záměr se totiž pokusilo před rokem BMW u konceptu X6 Vantablack. Mnichovští uvádí, že jejich lak pohlcuje 99 procent okolního světla. Jde však o jinou technologii, jedná se o „les” nanotrubiček z uhlíku, které „rostou” na povrchu.

Jak vypadá nejčernější auto na světě? Naživo je to až nepříjemný zážitek

Autosalon Frankfurt

Právě tak pohlcuje téměř všechno světlo, které na něj dopadne. Světlo se standardně neodrazí, ale zachytí se mezi trubičkami. Výsledek je každopádně v obou případech pro lidské oko velmi neobvyklý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám