Hlavní obsah

Ekologická toyota á la Giugiaro

Právo, Jaroslav Šimek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studio ItalDesign vedené světoznámým návrhářem Georgettem Giugiarem a Toyota představily v Ženevě senzační koncept "ekologického" sportovního kupé, které je vybaveno hybridní pohonnou jednotkou z nového modelu Lexus RX400h a podvozkem vyrobeným z uhlíkových vláken.

Foto: Petr Kameníček

Prodej výrobků studentů na vánočním jarmarku

Článek

Karosérií vozu navrhla a vyrobila slavná italská společnost, která se automobilovým designem zabývá již několik desetiletí.

Díky své maximální rychlosti 250 km/h, zrychlení z 0 na 100 km/h za vynikajících 4,03 s a dojezdu kolem 700 km, dokazuje koncepční automobil Toyota Alessandro Volta, že je možné nabídnout velký výkon i ve vozidle, které je z hlediska emisí vysoce ohleduplné k životnímu prostředí.

Automobil nese jméno Alessadra Volty, italského vědce a vynálezce, který je mimo jiné duchovním otcem elektrického článku.

Technicky neobyčejně sofistikované pohonné ústrojí Hybrid Synergy Drive se skládá z klasického vidlicového šestiválce o objemu 3,3 l a dvou vysoce výkonných elektromotorů, které automobilu Alessandro Volta společně dodávají nejvyšší výkon 300 kW /408 k.

Hybridní pohonná jednotka je uložena ve středu vozu a všechna kola jsou poháněna bez využití spojovacího hřídele, neboť přední náprava je opatřena samostatným elektromotorem.

Díky zcela rovné podlaze vozu a celkové šířce automobilu, která se blíží dvěma metrům (celková délka je 4,3 m), se do interiéru konceptu Toyota Alessandro Volta vejdou tři vedle sebe sedící cestující.

Toyota Alessandro Volta je stylistickým cvičením zaměřeným na hledání nových aplikací technologie Hybrid Synergy Drive. Toyota je hrdá na to, že mohla s prestižní firmou ItalDesign spolupracovat na konceptu, který dále prokazuje možnosti a přizpůsobivost uvedené hybridní technologie.

Reklama

Související články

Výroba Bugatti Veyron jde na rok k ledu

Nelichotivé finanční výsledky koncernu Volkswagen a řada technických problémů poslala na více než rok k ledu plány na sériovou výrobu supersportu Bugatti...

Maybach SV12: luxusní kancelář na kolech

V německé automobilce Brabus se patrně rozhodli ohromit všechny návštěvníky ženevského autosalonu a přišli s přestavěným modelem superluxusního vozu Maybach,...

Kia představí tři novinky

V České republice bylo prodáno už 10 tisíc vozů korejské automobilky Kia. Jubilantem se stal modrou metalízou "ozdobený" model Magentis 2,5 V6. Ještě tento...

Výběr článků

Načítám