Hlavní obsah

Do Česka míří speciálně lakované BMW. Za umělecké dílo se připlácí 6 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BMW navazuje na tradici umělecky upravených vozů novou edicí pro řadu 8 Gran Coupé. S lakovanou grafikou od Jeffa Koonse Bavoři vyrobí 99 vozů.

Foto: BMW

BMW M850i xDrive Gran Coupé v edici The 8 X Jeff Koons

Článek

Při příležitosti veletrhu Frieze v Los Angeles se představila speciální 99kusová edice pro BMW M850i Gran Coupé. Osmiválcové čtyřdveřové kupé od divize M Performance má karoserii i interiér upraven ve stylu komiksů.

„Křivky vozu se směrem od kapoty k zavazadlovému prostoru zvětšují a vytvářejí pocit pohybu vpřed, stejně jako designové prvky ‚POP!‘ a grafické znázornění síly vypouštěné páry. Modrá barva připomíná rozlehlý vesmír a líbí se mi myšlenka, že se jedná o globální automobil,” říká o svém díle umělec Jeff Koons.

Test BMW M850i GranCoupé: Bůh dlouhých cest

AutoMoto

Výrazný a nápadný design kombinuje jedenáct různých barev exteriéru od modré přes stříbrnou až po žlutou a černou.

Automobilka uvádí, že „jen na vnějším laku strávili vysoce specializovaní odborníci v továrnách v Dingolfingu a Landshutu více než 200 hodin ruční práce, přičemž vzorky barev byly často nanášeny s pomocí zvětšovacích lup”.

Pestrobarevný interiér se skládá ze špičkových materiálů, jemné kůže a držáků nápojů s označením edice a podpisem autora. Sedadla tvoří výrazná červená a modrá barva, jež odrážejí barvy superhrdinů z komiksového univerza a také trikolóru divize BMW M.

Řada 8 od BMW má po modernizaci, M paket je novým standardem

AutoMoto

„Je to ‚pojízdná socha‘, která nebude pouze vystavena jako vyhledávaný sběratelský exponát v muzeích, ale bude také dělat radost na silnicích jako opravdové BMW,“ říká o edici Oliver Zipse, předseda představenstva BMW.

Napovídá tak, že tyto vozy jsou skutečně na prodej, a to i pro zájemce z Česka. BMW si jeden takový cení na 9 360 000 Kč.

Není jasné, jaká výbava je v edici již ve standardu, každopádně výchozí a po technické stránce shodné BMW M850i xDrive GranCoupé je na tuzemském trhu k mání od 3 368 300 korun, což je téměř o 6 milionů méně. Umělecká edice je však sběratelským kouskem, jehož reálnou cenu jako vždy určí čas.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám