Hlavní obsah

Do Česka dorazilo bio LPG, slibuje ekologický provoz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatím ve velmi malém množství k nám dorazilo bio LPG, která je podle České asociace LPG chemicky shodné s ropným LPG a je tedy možné je míchat. Úspory na emisích CO2 mají být v desítkách procent.

Foto: René Fluger, ČTK

Tankování LPG (Ilustrační foto)

Článek

Zkapalněný ropný plyn, zkratkou LPG (Liquefied Petroleum Gas), je v Česku velmi dobře známým alternativním palivem. Oblíbené je zejména pro svou zásadně nižší cenu oproti benzínu či naftě, danou výrazně nižší spotřební daní, ovšem jeho benefit je i v nižších emisích CO2 na ujetý kilometr.

Podobně jako benzín a nafta má i svou ekologicky šetrnou variantu - „bio LPG”. Je to ale vcelku novinka - na evropském trhu se prvně objevilo předloni a do Česka podle tiskové zprávy České asociace LPG dorazilo před několika dny. „V těchto dnech jsme obdrželi prvních patnáct tun bio LPG, které bude ve směsi s klasickým fosilním LPG distribuováno na naše čerpací stanice,“ cituje asociace Jiřího Karlíka ze společnosti Primagas.

Exkluzivně: Řídili jsme prototyp traktoru na biometan, do prodeje půjde za tři roky

Testy

Bio LPG ovšem nelze brát jako bioetanol či bionaftu. Podle asociace je po chemické stránce shodné s klasickým ropným LPG, které do svých aut řada motoristů tankuje nyní. Proto je také možné obě verze libovolně míchat. „Jediným rozdílem oproti klasickému LPG je způsob výroby,“ říká o bio LPG Ivan Indráček, předseda asociace.

Tím je řečena i jedna z velkých výhod bio LPG oproti jiným alternativním palivům. Dá se snadno přepravovat a uchovávat, a také distribuční infrastruktura je poměrně dobrá, např. ve srovnání s vodíkem či elektřinou.

Aktuálně se tento plyn získává jako vedlejší produkt při výrobě bioetanolu ze zbytků jídla a cukrové třtiny. V budoucnosti by měl být vyráběn i cíleně, např. z celulózové biomasy, tedy z dřevěného odpadu. Oproti tomu klasické ropné LPG vzniká částečně jako vedlejší produkt při rafinaci ropy, částečně separací při těžbě zemního plynu.

Levné auto na levný pohon. Dacia opět nabízí verze na LPG, rovnou u čtyř modelů

AutoMoto

Ve výsledku je tedy v závislosti na technologii výroby a zdroji provoz auta na bio LPG o 40-70 % ekologicky šetrnější z hlediska uhlíkové stopy než provoz na ropné LPG a až o 90 % ve srovnání s naftou. Nejde ale o emise CO2 z výfuku auta, nýbrž o ekologii výroby paliva, tedy tzv. část „well-to-tank” (česky „od zdroje do nádrže”).

Mezi jedny z největších výrobců bio LPG aktuálně patří petrochemické firmy Eni, Total a Neste. Podle nedávné aktualizace Národního akčního plánu čisté mobility (NAP ČM) zkoumá možnost výroby i společnost Unipetrol ve své litvínovské rafinerii.

Podle odhadů asociace v Česku jezdí asi 170 tisíc vozidel na LPG; ministerstvo životního prostředí uvádí v NAP ČM o něco vyšší číslo, zhruba 200 tisíc. Podle statistik ministerstva dopravy bylo jen v loňském roce provedeno téměř 6 tisíc přestaveb aut na pohon LPG. Natankovat LPG je v Česku možné na zhruba 950 stanicích různých provozovatelů.

Anketa

Jezdíte autem na LPG?
Ano
57,3 %
Ne, ale přemýšlím o pořízení/přestavbě
6,4 %
Ne a nemám o LPG zájem
27,7 %
Jezdím na CNG
5,9 %
Nejezdím autem
2,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 957 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám