Hlavní obsah

Detroit: Premiéry šviháků bez střechy

DETROIT/PRAHA

První mezinárodní autosalón s akreditací Světové organizace výrobců automobilů (OICA) se od 10. do 19. ledna koná v Detroitu. North American International Auto show loni přilákala více než 800 tisíc návštěvníků, kteří se letos mohou těšit mimo jiné na kabriolety BMW šestkové řady a Aston Martin DB9 Volante.

Foto: BHC Most

Český pohár v billiard-hockeyi šprtci – 15.ZŠ Most

Článek

Šestková řada se do výrobního programu BMW vrací po patnácti letech. Sportovní kupé mělo světovou premiéru ve Frankfurtu. Bavorská automobilka oznámila, že brzy bude následovat i verze kabriolet. Premiéru bude mít právě v Detroitu. Zajímavostí tohoto vozu je, že můžete střechu otevírat či zavírat při rychlosti 30 km/hod. Ve Frankfurtu se představil i nástupce Astonu Martin DB7 s označením DB9. Podobně jako v případě BMW i anglická automobilka se v Detroitu představí s verzí kabriolet DB9 Volante.

Světovou premiéru si v Americe odbude i italský plnokrevník Ferrari 612 Scaglietti. Vůz, který nese rukopis designérů Pininfariny, je o 127 milimetrů delší než jeho předchůdce 456M. Šestsetdvanáctka nabízí místo pro čtyři cestující a bude se chlubit o 25 procent větším zavazadlovým prostorem. Což je dostatek prostoru například pro dva golfové vaky. Název modelu je odvozen o šestilitrového dvanáctiválce do V a továrny Scaglietti, kde bude tento kabriolet vyráběn.

Automobilka Jeep přiváží do Detroitu pohlednou studii Treo, kterou představila loni v Tokiu. Neusíná však na vavřínech a pro domácí publikum připravila ve světové premiéře další koncept legendárního vozu Jeep. Studie Rescue má podle automobilky ukázat další směr ve vývoji velkých vozů této značky, které by měly konkurovat automobilům Hummer H1. Dvěma studiemi se bude chlubit i Mitsubishi. První bude sportovní Eclipse Concept-E. Druhým pak studie Sport Truck, který nabízí pohled na další plány automobilky. Ta by chtěla ve spolupráci s DaimlerChrysler vyrábět pickupy pro severoamerický trh.

Jako připomínku 50. výročí klasického Porsche 550 Spyder přiveze německý výrobce luxusních sporťáků do Detroitu ukázku limitované série 1953 kusů stříbrných Boxsterů. Nezapomenutelný 550 Spyder byl totiž na pařížském autosalónu představen v roce 1953.

Zpravodajství z detroitského autosalónu připravujeme ve spolupráci s oficiálním serverem:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám