Hlavní obsah

De Tomaso se vrací na scénu s úchvatným supersportem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italská automobilka De Tomaso se vrací na scénu s novým supersportem P72. Odkazuje na historii, a to nejen vzhledem, ale i názvem a staromilcům se bude líbit. Vznikne jen pár kusů a všechny budou stát pořádný balík.

BEZ KOMENTÁŘE: De Tomaso P72 v GoodwooduVideo: Goodwood Road & Racing

 
Článek

Napadla vás někdy věta „Taková auta už se dnes nedělají”? Pokud ano, tady je odpověď, že dělají – De Tomaso P72. Je na něm všechno, co může puristický a staromilský fanoušek rychlých kol chtít – manuální převodovka, spalovací motor a design jako ze 70. let minulého století.

Model P72 se odhalil na letošním britském Festivalu rychlosti v Goodwoodu a spolu s tím i na fotkách, které poskytla sama automobilka. Vůz je oslavou 60. výročí založení značky a podle tiskové zprávy je „moderním strojem času”.

Foto: De Tomaso 3x

De Tomaso P72 vypadá jako z minulého století. V dobrém slova smyslu.

Jménem a do značné míry i vzhledem odkazuje na nedokončený model P70 ze 60. let minulého století. Ten měl být financován Carrollem Shelbym a postaven Alejandrem De Tomasem se sedmilitrovým osmiválcem v útrobách – proto dostal označení P70. Jenže kvůli neshodám mezi Shelbym a De Thomasem z P70 nakonec nic nebylo.

Foto: De Tomaso

V útrobách tohoto showcaru pracuje 6,3l dvanáctiválec.

Bohužel po technické stránce toho o P72 bylo oznámeno jen velmi málo. Víme, že šasi pochází z Apolla Intensa Emozione, které je poháněno 6,3litrovým dvanáctiválcem s původem u značky Ferrari. Stejný motor má i showcar na videu.

Foto: Apollo

Apollo Intensa Emozione

P72 má vzniknout v 72 kusech, a to v ceně zhruba 750 tisíc eur (zhruba 19,1 milionu korun) za kus. Zda však můžeme z číselného označení novinky odhadovat také objem motoru 7,2 litru, by bylo pouhou spekulací.

Foto: Goodwood Road & Racing

BEZ KOMENTÁŘE: De Tomaso P72 v Goodwoodu

Co zatím není jasné, jak to bude s možností jezdit v tomto voze i po veřejných silnicích. Prostor na registrační značku by se asi našel, ale podle tiskové zprávy je vůz postavený podle závodních pravidel FIA LMP2, kde písmena LMP znamenají Le Mans Prototype. Stejně tak písmeno P v názvu auta označuje prototyp.

Foto: De Tomaso

Tři pedály, manuální převodovka a klasické budíky potěší staromilce a puristy.

Ovšem také se v tiskové zprávě píše, že produkční vůz bude ještě trochu modifikován, skutečně se tedy díváme na prototyp, showcar. A že u automobilky můžete registrovat svůj zájem a složit nezávaznou zálohu – jak vysokou, oznámeno nebylo.

Anketa

Líbí se vám De Tomaso P72?
Ano, moc
76,2 %
Docela ujde
14,3 %
Nic moc
9,5 %
Nelíbí
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 21 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám