Hlavní obsah

Dánsko apeluje na EU, aby od roku 2040 zakázala auta se spalovacím motorem

Novinky, fra

K boji proti změně klimatu chce dánská vláda přistoupit razantněji, než tomu bylo doposud. Vyzvala Evropskou unii k tomu, aby od roku 2040 zakázala ve všech členských zemích prodej vozidel se spalovacími motory.

Foto: Milan Malíček, Právo

ilustrační foto

Článek

Na setkání ministrů životního prostředí v Lucemburku předložilo návrh na zákaz prodeje aut se spalovacími motory Dánsko, které je podporováno dalšími deseti zeměmi EU. V současné době plánuje EU snížit emise CO2 o 40 % do roku 2030, zatímco Evropská komise by chtěla stáhnout produkci uhlíkových zplodin na nulu. Tedy na teoretickou nulu, sice s nějakými emisemi, ale ty by byly vyváženy dalšími opatřeními, takže ve výsledku by nastala takzvaná uhlíková neutralita.

Dánský ministr pro klima a energetiku Dan Jorgensen po setkání řekl: „Musím přiznat, že trochu spěcháme.“ Podle něj je třeba v dalších týdnech a měsících vyvinout tlak na Evropskou komisi, aby uzákonila v dalších dvou desetiletích postupné vyřazování vozidel se spalovacím motorem.

Praha koupí policistům zařízení na měření emisí, auta bez filtru pevných částic skončí na STK

Domácí

Pokud by se EU nemohla na tomto kroku shodnout, měla by podle Jorgensena uvolnit pravidla, aby mohly jednotlivé země k takovému opatření sáhnout samy. Dánsko totiž v říjnu roku 2018 vyhlásilo zákaz prodeje vozidel s motory na fosilní paliva od roku 2030. Ovšem vzhledem k tomu, že jeho plán kolidoval s evropskou legislativou, bylo nuceno tento plán stáhnout.

Jorgensen dále uvedl, že pokud jeho plán nevyjde, bude hledat další možnosti, jako je vytvoření aliance minimálně s dalšími deseti státy, které by už měly dostatečně velkou sílu na to, aby tento dlouhodobý politický směr prosadily. „Ostatní státy by pak, myslím, mohly následovat,“ řekl Jorgensen.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám