Hlavní obsah

Dálniční známky v Rakousku kontrolují kamery

– VÍDEŇ

Zatím jen zkušební provoz kontrolních kamer probíhá na rakouských dálnicích v okolí Vídně. Systém je zaměřený na kontrolu dálničních kupónů. V budoucnu by se měl systém rozšířit do celé země, kde nemohou dálniční známky kontrolovat hlídky.

Článek

Systém by měl být extrémně přesný. Dokáže totiž odhalit nejen to, zda dálniční známku za oknem máte, ale také to, zda není prošlá. Kamerám nevadí ani zhoršené povětrnostní podmínky, jako je sníh, déšť či mlha.

Podařilo se prý vyřešit i problémy, které se dosud vyskytovaly při testech za deště nebo při větším znečištění skla. Cena jednoho kontrolního zařízení dosahuje 230 000 eur (asi 6,5 miliónu Kč).

Zkusit tedy jet po Rakouské dálnici bez dálniční známky, které byly na tento rok nepatrně zdraženy, se nevyplatí. Pokuta činí 120 eur, tedy téměř 3500 korun. Odhaduje se, že díky novému systému vybere denně na pokutách o 10 000 až 20 000 eur více než dosud.

Je zajímavé, že podle rakouské policie je až 80 % nepoctivců ze zahraničí. Rakouští řidiči jsou velmi ukáznění a dálniční známku za 72,60 eura na rok pro osobní automobil si z drtivé většiny kupují.

Reklama

Výběr článků

Načítám