Hlavní obsah

Dálniční policie má nové neoznačené superby, celkem dostane 38 automobilů

Novinky, ČTK, jap, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie v Mladé Boleslavi převzala prvních 19 vozů Škoda Superb, které se zapojí do hlídkové služby na dálničních tazích České republiky. Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto vyhrála loni tendr na dodávku 38 těchto vozidel, zbylých 19 aut dostane policie ve druhé polovině letošního roku. Celkem za ně zaplatí 64 miliónů korun.

BEZ KOMENTÁŘE: Dálniční policie má nové neoznačené superbyVideo: Novinky

 
Článek

Nové vozy Superb v karosářské verzi liftback jsou vybaveny benzínovým motorem 2,0 TSI o výkonu 206 kW s automatickou převodovkou a pohonem všech kol. Všech 19 nových vozů je neoznačených a budou sloužit především jako hlídkové a stíhací vozy ve všech krajích. Ke zrychlení z nuly na 100 kilometrů za hodinu stačí vozidlům pouhých 5,8 sekundy, přičemž maximální rychlost dosahuje 250 km/h.

Srovnání s původním šestiválcovým motorem, který využívaly policejní vozy v případě superbu druhé generace najdete v našem testu. [celá zpráva]

Škoda Superb 2.0 TSI (206 kW) - zrychlení 0-240 km/hVideo: Novinky

„Služba u dálniční policie vytváří ty nejnáročnější podmínky, v nichž je možné automobil provozovat. Vyžadují se nejen vynikající jízdní vlastnosti a výkonný motor, ale také robustnost a odolnost vůči opotřebení. Automobily musejí snášet extrémní zátěž a při tom spolehlivě fungovat," řekl šéf prodejní organizace Škoda Auto ČR Luboš Vlček.

Foto: ČTK/Petrášek Radek, ČTK

Slavnostní předání nových policejních superbů v Mladé Boleslavi

Vozidla jsou vybavena zařízením na měření rychlosti, které umožňuje měření okamžité rychlosti ze stojícího i jedoucího vozidla. Lze měřit rychlost vozidla, které odjíždí, i toho, které přijíždí. Zařízení automaticky rozpoznává registrační značky, v registru centrálních vozidel je následně ověřováno, zda nejde například o kradené vozidlo.

Škoda od roku 1993 dodala policii 18 tisíc aut

Měřicí zařízení lze využít i k měření průměrné rychlosti. Ve vozech je instalován nezávislý kamerový systém, který dělá nepřetržitý záznam obrazu z dvojice miniaturních kamer umístěných vpředu a vzadu. Komunikační systém MATRA udržuje vozidlo on-line po celou dobu služby. Modré majáky mají nová vozidla skryty za skly.

„Od roku 1993 bylo českým policistům v rámci několika tendrů předáno více než 18 tisíc vozů Škoda nejrůznějších modelů a specifikací. V současnosti jsou ve službách Police ČR zastoupeny modely fabia, octavia, superb a yeti. Ať již speciálně upravené podle požadavků policejních sborů nebo v sériovém provedení,“ uvedl Vítek Pelc, mluvčí Škoda Auto Česká republika.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám