Hlavní obsah

Daimler koupí podíl v čínské BAIC Motor za 16 miliard korun

Německá automobilka Daimler, výrobce luxusních vozů Mercedes, koupí podíl ve svém hlavním čínském partnerovi. Cílem je posílení pozice na největším automobilovém trhu světa. Za 12 procent v BAIC Motor zaplatí Daimler 640 miliónů eur (16,4 miliardy korun).

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Šéf Daimleru Dieter Zetsche

Článek

BAIC Motor je divizí Beijing Automotive Industries Corp. Daimler rovněž získá dvě sedadla ve správní radě automobilky. Dohoda by měla být dokončena na přelomu letošního a příštího roku. BAIC a Daimler se také dohodly, že BAIC zvýší o jedno procento svůj podíl ve společném výrobním podniku Beijing Benz Automotive Company (BBAC) na 51 procent. Daimler také ve stejném poměru zvýší svůj podíl ve společném podniku na prodej aut.

BAIC Motor v současnosti plánuje vstup na burzu v Hongkongu. Oznámené kroky mají zlepšit pozici firmy před nabídkou akcií. Jelikož bude mít BAIC většinu ve společném podniku, bude veden jako vlastník podniku. To podle analytiků posílí jeho hodnotu na burze.

Prodej aut v Číně loni stoupl o 7,1 procenta na 15,5 miliónu. Prodej Daimleru, který vlastní rovněž značky Smart, AMG a Maybach, v Číně vzrostl o čtyři procenta na 206 150 vozů.

Z čínských firem dosud Zhejiang Geely Holding koupila švédskou automobilku Volvo Cars a výrobce londýnských taxivozů Manganese Bronze. Zatím však pouze jediná západní automobilová skupina koupila podíl v čínské automobilové firmě. Světoví producenti osobních aut v současnosti pouze provozují společné podniky s čínskými partnery.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám