Hlavní obsah

Dacia v nárazových testech poprvé získala čtyři hvězdy, Nissan propadl

Novinky, maž

EuroNCAP řízeně rozbila čtyři nové modely, Dacia Sandero poprvé získala čtyři hvězdy z pěti možných. Plným počtem pěti hvězd se chlubí SUV Chevrolet Trax a Renault Captur. Naopak Nissan NV200 (Evalia) se třemi hvězdami propadl.

BEZ KOMENTÁŘE: Crashtest Nissanu NV200 EvaliaVideo: euroncap.com

 
Článek

Chevrolet Trax i Renault Captur si v nárazových testech EuroNCAP vedly výtečně, Trax dokonce získal za ochranu dospělých nadprůměrných 94 procent. Sandero vybojovalo pro rumunskou automobilku poprvé čtyři hvězdičky. Hodnoty zaznamenané figurínou ukázaly dobrou ochranu kolen a stehenních kostí u řidiče i spolujezdce.

Při nárazu do sloupu komisaři objevili slabší ochranu hrudníku a při nárazu zezadu se ukázala být horší ochrana krční páteře. V ostatních směrech ale sandero poskytuje dobrou ochranu cestujících, pro chodce je ale nejhorší střet se sanderem – alespoň dle procentuálních výsledků ochrany sraženého chodce.

Foto: EuroNCAP

Crash test Dacie Sandero

Ostudou skončil výsledek nárazového testu u Nissanu NV200 (Evalia), velkoprostorového vozidla odvozeného z dodávky. I přes relativně dobrou ochranu dětských pasažérů NV200 ztrácelo body za ochranu dospělých cestujících, horší tuhost předních částí karoserie i chybějící asistenční systémy. Výsledkem jsou pouhé tři hvězdy.

Výsledky crash testů EuroNCAP (červen 2013)
automobilcelk. hod.dospělídětichodcibezp. systémy
Renault Captur588 %79 %61 %81 %
Chevrolet Trax594 %85 %64 %81 %
Dacia Sandero480 %75 %57 %55 %
Nissan NV200368 %81 %67 %55 %

Mezinárodní konsorcium EuroNCAP, které je složeno ze zástupců ministerstev dopravy evropských států, autoklubů, pojišťoven a svazů na ochranu spotřebitelů, od roku 1997 provádí pravidelné nárazové zkoušky nových modelů automobilů.

Foto: EuroNCAP

Crash test Renault Captur

EuroNCAP automobily porovnává v rámci jednotlivých tříd, pokud tedy auto velikosti fabie dosáhne pěti hvězdiček, neznamená to, že je stejně bezpečné jako superb se stejným hodnocením.

Foto: EuroNCAP

Crash test Nissan NV200 Evalia nedopadl dobře.

Podrobné informace o testovaných automobilech, metodice nárazových testů i hodnocení všech testovaných automobilů najdete na oficiálních stránkách EuroNCAP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám