Hlavní obsah

Co se stane, když natankujete kolu? Rusové to zkusili ve staré ladě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kola není palivo, a to ani pro starou ladu, to ví každé malé dítě. Jenže co se stane, když přesto do nádrže tento nápoj nalijete? Jak dlouho auto pojede? A půjde opravit?

Foto: Profimedia.cz

Kola jako palivo moc dobře nefunguje. (Ilustrační foto)

Článek

Tyhle otázky si sice asi nikdo nepoložil, nebo alespoň ne vážně míněné, ale ruský kanál Garage 54 na YouTube není od toho, aby řešil vážné věci. Takže jeho autor vzal dva litry koly a nalil je do nádrže staré lady. Nastartoval a vyrazil – a měřil, za jak dlouho se auto zastaví.

Dva litry koly byly nality do údajně zhruba deseti litrů benzinu v nádrži. Auto pak ujelo přesně 1 730 metrů, než se motor zastavil a nebyl ochoten nastartovat ani roztažením za jiným autem, natož vlastním startérem.

Lada tedy zamířila do servisu, kde bylo zjištěno nevyhnutelné – palivový filtr a karburátor byly plné koly. Samozřejmě že motor nechtěl běžet, když se mu dostávalo sladkého a neodpařujícího se nápoje místo benzinu.

Po vyčerpání směsi a propláchnutí systému bylo potřeba vyměnit jen palivový filtr, zbytek dílů mechanici vyčistili, avšak motor naskočil i na směs benzinu s kolou – všimněte si, co ke konci videa teče do nádrže.

Totiž, jak vidíme, benzin s kolou se moc nedá smíchat, takže dokud palivové čerpadlo nasává benzin, je všechno v pořádku. Jenže kola je těžší, a tak klesá ke dnu – a ve chvíli, kdy je nasáta, motor se zastaví.

Reklama

Výběr článků

Načítám