Hlavní obsah

Citroën se po 30 letech loučí s MPV, Grand C4 Spacetourer končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po téměř 30 letech končí francouzská automobilka Citroën s výrobou klasických rodinných MPV. Poslední takový model, Grand C4 SpaceTourer, se letos přestane vyrábět. Zákazníci mají větší zájem o modernější SUV.

Foto: Citroën

Citroën Grand C4 Spacetourer

Článek

Očekávané se stalo realitou. Francouzská automobilka Citroën v oficiální zprávě oznámila definitivní konec výroby modelu Grand C4 SpaceTourer. Jedná se přitom o dvojitý konec. Společnost se totiž tímto loučí i se segmentem MPV, a to po téměř 30 letech.

Citroën C5 Aircross po faceliftu má ceny pro český trh

AutoMoto

Důvodem je podle Citroënu velký zájem o segment SUV, který ostatně MPV nahrazuje globálně. Poslední Spacetourer, který se vyrábí ve španělském závodě Vigo, sjede z linky v červenci. Na trhu ho pak má nahradit hlavně SUV C5 Aircross nebo větší osobní dodávka ë-Spacetourer, která, jak napovídá název, už je ale k mání jen jako elektromobil.

Foto: Citroën

Citroën Grand C4 Spacetourer

Společně s koncem modelu Citroën zavzpomínal na celou dlouhou éru výroby v rámci segmentu MPV. Za zmínku stojí například průkopník velkoprostorových vozidel model Evasion, který se vyráběl od roku 1994. Naopak zástupcem nejmenších MPV značky byl C3 Picasso v letech 2008 až 2017.

Asi největší legendou je Xsara Picasso. Model se vyráběl od roku 1999 až do 2012 a francouzská automobilka prodala 1,76 milionu kusů. Na C4 Spacetourer se současný model přejmenoval v roce 2018 z původního typického označení C4 Picasso, které nosil i předchůdce. V poslední fázi zůstala ve výrobě jen sedmimístná verze Grand C4 Spacetourer.

Reklama

Související témata:

Související články

Citroën ukončil výrobu C1 v Kolíně

Značka s dvojitým šípem ve znaku ukončila výrobu malého modelu C1 ve středočeském Kolíně, v pátek oznámila, že chystá dodávku posledního kusu. Druhá generace...

Citroën C5 X má ceny pro český trh

Vlajková loď Citroënu je již k objednání na českém trhu. Na výběr je ze tří motorů a čtyř stupňů výbavy. Od 1. března bude platný i akční ceník.

Výběr článků

Načítám