Hlavní obsah

Čína uvalí cla na dovoz některých aut z USA

Čína se rozhodla uvalit antidumpingová cla na dovoz některých automobilů vyrobených ve Spojených státech. Podle čínského ministerstva obchodu se cla budou pohybovat od dvou procent do 21,5 procenta. Rozhodnutí představuje další z řady obchodních tahanic mezi Pekingem a Washingtonem.

Článek

Opatření, které se týká automobilů s motorem o objemu minimálně 2,5 litru, vstoupí v platnost ve čtvrtek a bude trvat dva roky. Nová cla zasáhnou americké automobilky General Motors, Ford Motor a Chrysler Group i některé zahraniční automobilky s výrobními základnami v USA, napsala agentura Reuters. Upřesnila tak původní informace, že se cla budou týkat malých automobilů. Ministerstvo uvedlo, že opatření se dotkne například americké továrny německého výrobce luxusních vozů BMW či americké divize japonské automobilky Honda.

Vyšetřování podle ministerstva dospělo k závěru, že auta vyráběná v USA těží ze subvencí a na čínském trhu jsou prodávána za dumpingové ceny. To prý způsobuje "značnou škodu čínskému domácímu průmyslu".

Čína předloni díky silnému růstu prodeje vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa. Přední světové automobilky se snaží expanzí v Číně kompenzovat pokles poptávky na rozvinutých trzích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám