Hlavní obsah

Chystaný Mercedes CLE má dvěma novými modely nahradit šest dosavadních

Mercedes má konsolidovat svá kupé a kabriolety tříd C, E i S do jedné třídy, označené CLE. Ta má stát na základech nové třídy C, což znamená výhradně řadové čtyřválce pod kapotou.

Foto: Mercedes-Benz ČR

Mercedes-Benz (Ilustrační foto)

Článek

Když se loni ukázal nový Mercedes-Benz třídy C, dostal výhradně řadové čtyřválcové motory, v určitých verzích doplněné o hybridní ústrojí, a neměl kabrio- ani kupé-verzi. Nyní se dozvídáme, že na stejném základě bude stát nová třída CLE, pasující někam mezi čtyřdveřová kupé CLA a CLS.

CLE však nebude čtyřdveřové kupé, nýbrž skutečné, dvoudveřové kupé anebo kabriolet. Takto nahradí rovnou šest dosavadních modelů značky - kupé a kabriolety tříd C, E i S. Uvádí to britský web Autocar s odvoláním na zdroje uvnitř automobilky.

Mercedes představuje EQE od AMG. Má až 687 elektrických koní

AutoMoto

Nahrazení dvou menších kabrioletů a kupé se očekávalo, už když jsme loni v červenci o chystané třídě CLE psali prvně. Má totiž mezi dvoudveřová C a E zapadnout i velikostí - to znamená, že bude délkou někde mezi 4686 a 4826 mm. Dvoudveřová třída S je ale o pořádný kus větší - na délku má 5032 mm. Tedy, měla, než se v roce 2020 přestala vyrábět.

Můžeme tak předpokládat, že CLE osloví dosavadní zákazníky tříd C a E, zatímco ti, kteří měli zájem o dvoudveřové „esko“, přejdou k roadsteru SL. Ten v nové generaci poprvé nabízí dvě nouzové zadní sedačky a plátěnou, nikoliv pevnou skládací střechu, a tak se skončivší třídě S kabrio trošku přiblížil.

Nový Mercedes-AMG SL je tady. Má čtyři sedačky, osmiválec a plátěnou střechu

AutoMoto

Také zůstal u osmiválcového motoru, zatímco CLE má sdílet pohonná ústrojí s novou třídou C, což znamená řadové čtyřválce, příp. s hybridním ústrojím, a výhradně automatická devítistupňová převodovka. Mají existovat běžné varianty i ostřejší AMG, které by měly mít pohon všech kol, a v interiéru má být vůz blíž třídě E než třídě C, aby ho zákazníci považovali za dostatečně prémiový, doplňují Britové.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám