Hlavní obsah

Chevrolet kvůli lososům nesmí v některých státech prodávat Camaro

Novinky, Daniel Havlina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chevrolet Camaro SS a ZL1 si nově nebudou moci objednávat zákazníci, kteří si ho chtějí koupit v americké Kalifornii a ve státě Washington. Důvodem je přílišné množství mědi v brzdových destičkách, která po opotřebení uniká do půdy, vzduchu i vody.

Foto: Chevrolet 2x

Chevrolet Camaro 6. generace

Článek

Zákaz prodejů Chevroletu Camaro ZL1 a SS začne v Kalifornii a Washingtonu platit už 1. ledna roku 2021. Důvodem je měď v brzdových destičkách. Toxická látka totiž ve vodě ohrožuje populaci lososů i jiných vodních druhů, což oba západoamerické státy odmítají akceptovat. Od roku 2021 musí mít všechna nová auta ve Washingtonu v destičkách méně než pět procent mědi, v roce 2025 dokonce jen 4,5 procenta.

Číňané okopírovali původní Corvette, pojmenovali ji Delfín

AutoMoto

Zprávu o zmrazení objednávek na příští rok potvrdilo i samotné vedení General Motors s tím, že si zákazníci uvedené modely v těchto státech nebudou moci objednat. Pokud si je ale koupí do konce letošního roku, legislativa na ně bude krátká.

Foto: Chevrolet

Chevrolet Camaro se nově nesmí prodávat v Kalifornii a Washingtonu.

Mluvčí automobilky GM Kevin M. Kelly nicméně uvedl, že prodeje Camara SS a ZL1 se obnoví hned pro modelový rok 2022, až společnost do vozidel zavede adekvátní, a hlavně nezávadné brzdové destičky s minimálním obsahem mědi.

Vrcholná varianta Corvette má mít podle uniklých informací až tisíc koní

AutoMoto

Další špatné zprávy pro výrobce aut v USA přichází i s informací, že podobně na různé druhy ryb a především pak na lososy coho působí i antioxidant 6PPD-chinon, který se hojně využívá při výrobě pneumatik. Bylo zjištěno, že tato chemikálie podobně jako měď končí v potocích a řekách v okolí silnic. Do prostředí se uvolňuje po opotřebení pneumatik.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám