Hlavní obsah

Český umělec originálně pomaloval zlaté BMW i8

Právo, laz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento umělecký kus se dá bez přehánění nazvat 24karátovým plátnem na čtyřech kolech. Česká divize BMW oslovila umělce Milana Kunce a vznikl unikátní projekt zvaný 4 Elements. Vůz bude na prodej, zda půjde o aukci, či přímý prodej, však zatím není jisté.

Foto: BMW 4x

Na přední kapotě si určitě všimnete velkého motýla.

Článek

Zástupci bavorských motorových závodů v České republice v úterý v pražské výstavní síni Mánes strhli plachtu z velmi speciálního modelu i8 Roadster. Oděn je do laku s 24karátovým zlatem a pomalován přírodními motivy. Ty vytvořil Milan Kunc unikátní technikou na zlatý povrch.

Motivy na voze vyjadřují čtyři elementy, živly. Tedy příběh ohně, vody, vzduchu a země. Kunc komentuje své myšlenky stojící za návrhem vozu takto:

  • Kapota: „Motýl a vegetace reprezentují element vzduchu a energetické transformace přírodních sil. Zvolil jsem motýla jakožto symbol této zázračné metamorfózy.“
  • Pravá strana: země a vzduch. „Krajina transformovaná působením nás, lidí. Prezentuji unikátní životní prostředí pro lidi a živočichy, jehož čistota je podmínkou pro další vývoj života. Větrné elektrárny zde znázorněné využívají sílu větru, obnovitelného zdroje energie. Květiny, včely, ptáci a zvířata pak reprezentují rovnováhu v přírodě.“
  • Levá strana: voda. „Ryby, šneci, krabi, hvězdice – výskyt těchto živočichů a jejich přetrvání jsou znakem vyváženého životního prostředí, za které neseme my, lidé, zodpovědnost. Právě oni jsou odkázáni na čistotu tohoto elementu – vody.“
  • Záď: oheň. „Naše planeta je součástí kosmu, ve kterém od pradávných časů probíhají všechny tyto metamorfózy. Oheň zde symbolizuje zdroj energie, potřebný pro udržení života a jeho vývoj. Také hnací sílu vpřed – motor, srdce vozu! Letmo se dotýkám tématu kosmu, poukazuji na potřebu recyklace. Je zároveň výzvou pro naši zodpovědnost při využití fosilních zdrojů energie.“ 
Foto: BMW

Pravá strana ukazuje zemi, včetně větrných elektráren.

Foto: BMW

Levá strana znázorňuje vodu.

Milan Kunc se narodil v roce 1944 a platí za významného česko-německého malíře, jehož kresby, malby a další díla jsou vystaveny v mnoha muzeích po celém světě, nejčastěji v České republice, v Německu a v USA.

Co se týká samotného vozu, hybridní i8 Roadster je plně pojízdné a takto vzniklo jen v jediném kusu. Zástupci automobilky a projektu zatím nemají jasno v tom, jak jej udají. Poté, co si vůz obrazí několik výstavních příležitostí včetně BMW Welt v Mnichově, může jít do dražby, ale také se může objevit rychlý zájemce. Minulá speciální edice Starlight měla vyvolávací cenu 10 milionů korun, pod tuto hranici jistě ani tento kus nespadne.

Foto: BMW

Na zádi najdete připomínku plastového odpadu v oceánech.

Výtěžek z prodeje poputuje na nadaci The Ocean Cleanup. Pomůže tak realizovat její misi spočívající v čištění oceánů od plastů.

Tradice a logická pojítka

Pomalovaná BMW vznikala už před lety pro závodní vozy oddělení Motorsport, téma ochrany životního prostředí má pak zase co do činění s oddělením „i”. Vždyť oba vozy, tedy i3 a i8, vznikají v ekologické továrně v Lipsku s vlastní větrnou elektrárnou pokrývající energetické potřeby podniku.

Uvnitř továrny jsou též vlastní včelstva produkující med v biokvalitě. A co víc, znovu použít je možné 95 % elektrického BMW i3. U tohoto vozu jsou například obklady palubní desky a dveří vyrobené z 30 % z recyklovaných PET lahví a zbývajících 70 % pochází z bombajského konopí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám