Hlavní obsah

Česko devátým výrobcem vozů v Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko loni poprvé v historii proniklo do první desítky evropských výrobců aut. Podle žebříčku analytické firmy J. D. Power loni ČR předběhla Polsko a dostala se na deváté místo. Tato situace se bude ještě měnit po postavení továrny Hyundai v Nošovicích.

Článek

Pokud se naplní všechny plány, o nichž hovoří tuzemské automobilky, může postoupit ještě výš. "Je to hlavně díky rozjezdu výroby v Kolíně," komentoval to ředitel Svazu automobilového průmyslu Antonín Šípek.

V tuzemsku se podle J. D. Power vyrobilo 590 653 automobilů, což je nejvíc v historii. Desáté Polsko jich vyrobilo o 25 000 méně. Na osmé Turecko ztrácejí Češi podle deníku ještě čtvrt miliónu vozů, ale už letos by ho mohli překonat.

Jihokorejská automobilka Hyundai chce v novém závodě v Nošovicích vyrábět ročně 300 000 aut, takže spolu s TPCA v Kolíně a mladoboleslavskou Škodou Auto by se celková roční produkce mohla dostat až k 1,2 miliónu aut. Česko by tak předběhlo Itálii, kde se loni vyrobil milion vozů. Největším evropským výrobcem bylo podle J. D. Power Německo, kde z výrobních pásů sjelo loni celkem 5,31 miliónu automobilů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám