Hlavní obsah

Ceny paliva, dopravní informace, vzdálený přístup. Octavia odhaluje konektivitu

Novinky, maž

Škoda zveřejnila podrobnosti ke schopnostem multimediálního systému a dalších asistentů. Všechny najdete také v kodiaqu, ne všechny ale má aktuální superb. Nová octavia se začala prodávat v prosinci, poprvé se ve výstavní premiéře ukáže v polovině ledna ve Vídni.

BEZ KOMENTÁŘE: Škoda Octavia FL 2016 - konektivita Video: Škoda Auto

 
Článek

Z automobilů se čím dál tím častěji stávají velké mobily na kolech, které kromě telefonování umí i jezdit. Důraz na konektivitu je vidět i v případě omlazené octavie.  Modernizovaná octavia dostala nový multimediální systém, který v sobě díky vestavěné (virtuální) SIM kartě obsahuje i několik úplně nových on-line služeb. Některé jsou i hodně užitečné, například lokalizace místa automobilu, pokud náhodou v cizím městě zapomenete, kde jste zaparkovali.

To vše je možné díky aplikaci, kterou si stáhnete buď do mobilního telefonu, nebo na tablet či stolní počítač a která komunikuje se zařízením uvnitř vozidla. Nový je displej multimediální obrazovky, nyní až 9,2palcový; nejprodávanější mladoboleslavský model nyní podporuje rychlé LTE internetové připojení. Některé funkce jsou k dispozici pouze pro nejdražší systém Columbus.

Kde je moje auto, jak je hustá doprava

Mezi další funkce takzvaného Care Connect je i upozornění, že automobil odjel z vytyčené oblasti, překročil nejvyšší nastavenou rychlost nebo se aktivoval alarm. Později přibyde možnost obsluhovat nezávislé topení nebo zamknout či odemknout automobil. V případě kodiaqu máte tuto službu bezplatně aktivovanou na jeden rok, poté se předpokládá částka 3000 korun za dva roky používání. Podobné cenové podmínky čekáme i u octavie.

Nový je i takzvaný Infotainment Online, což je služba, která zobrazuje reálný provoz na zvolené trase. Červená čára znamená velmi hustý provoz, žlutá střední a zelená mírný stupeň dopravy. Systém samočinně v případě dopravních komplikací navrhuje objízdné trasy. Díky Google Street View si můžete prohlédnout fotorealistické mapy. Vyhledané trasy je možné exportovat z telefonu přímo do vozidla.

To ale není všechno, přímo z displeje auta se dozvíte ceny pohonných hmot u čerpacích stanic, informace o obsazenosti parkovišť nebo informace o počasí. Jistě, to není nic, co by nedovedl zobrazit váš mobilní telefon, díky integraci přímo do multimediálního systému v automobilu je to ale o trochu příjemnější.

Důležitou vymožeností je takzvaný eCall (Emergency Call), tedy nouzové volání, které v případě detekce dopravní nehody ji oznámí záchranářům včetně souřadnic. Systém eCall bude od roku 2018 pro nové automobily povinný. Podle propočtů by to mělo zachránit život jen v ČR ročně zhruba 70 lidem.

Detekce mrtvého úhlu, pomoc při couvání s přívěsem

V octavii ještě nikdy nebyla k dispozici detekce tzv. mrtvého úhlu (Blind Spot Detect). Nové jsou rovněž asistenční systémy: nová je verze systému pro automatické parkování, nechybí asistent pro couvání s přívěsem nebo vylepšený systém Front Assist s lepší detekcí chodců.

Výše uvedené vymoženosti dostane příští rok i superb (některé z nich má už teď) a druhá generace yetiho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám