Hlavní obsah

Celkový vítěz ankety - vůz Hanzelky a Zikmunda, Tatra T87

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejoblíbenějším historickým osobním vozem značky Tatra je model T87, s nímž je spjat osud cestovatelů Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda. Na druhém místě se umístila známá limuzína Tatra T603, pomyslnou bronzovou příčku obsadil předválečný kabriolet Tatra T57a.

Foto: Tatra Kopřivnice, Právo

Tatrou T87 projeli desítky zemí i cestovatelé Zikmund a Hanzelka.

Článek

O žebříčku nejoblíbenějších tatřiček rozhodli i návštěvníci kopřivnického Technického muzea. Ankety, do níž se mohli lidé zapojit od června do konce srpna, se zúčastnilo 249 805 respondentů, z toho 201 730 jich hlasovalo na internetu.

Po internetovém hlasování měla takzvaná limuzína papalášů náskok skoro 8 tisíc hlasů. Jenže návštěvníci muzea dali jasně na první místo T87 a posunuli ji tak do čela oblíbených tatřiček. Tatra T87 nasbírala dohromady 72 178 hlasů, druhá T603 dostala 68 722 hlasů a třetí T57a má na svém kontě 49 681 hlasů. Jen o necelých patnáct set hlasů méně dostal vůz T600.

Desítky tisíc hlasujících překvapily

"Počet hlasujících mě mile překvapil. Potvrdil se nám velký zájem, který vyvolala možnost obnovy limitované výroby osobních aut naší značky,“ uvedl Ronald Adams, generální ředitel společnosti Tatra. Automobilka se totiž nechala k hlasování vyprovokovat poté, co zveřejnila zájem vyrábět takzvaná retroauta.

Právě na základě výsledků ankety si chce Tatra nechat zpracovat studii, která se bude věnovat obnovení výroby vybraných tatrovek, a kalkulaci s ní spojených nákladů. Společnost také zahájí jednání s potenciálními výrobci podvozků. Vhodného partnera by automobilka ráda vybrala do konce letošního roku.

„Věříme, že do konce roku budeme vědět, který model z vybrané trojice budeme vyrábět jako první. Je třeba pečlivě vybrat vhodného partnera, který bude schopen vyrobit podvozky pro nová auta. Možní zájemci o koupi retro vozů se nám hlásí již nyní,“ poukázal Adams.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám