Hlavní obsah

Bugatti si připomíná stoleté vítězství na slavném závodu do vrchu v La Turbie

Francouzská automobilka Bugatti si připomíná stoleté výročí vítězství závodního jezdce Jeana Mabilleho s modelem Type 13 na slavném závodu do vrchu v La Turbie. Zatáčky vysoko nad Středozemním mořem o 100 let později projel hypersportovní Chiron Pur Sport.

Foto: Bugatti

Bugatti si připomíná stoleté vítězství na slavném závodu do vrchu v La Turbie

Článek

Francouzská vesnice La Turbie leží jen pár kilometrů severně od knížectví Monako a jsou pro ní ikonické prudké svahy a ostré zatáčky s výhledy na Středozemní moře. Obec ale nejvíce proslavil tamní závod do vrchu, který v březnu 1922 ovládlo Bugatti se svým modelem Type 13 a jezdcem Jeanem Mabillem za volantem.

Na trati dlouhé 6,3 kilometrů předvedl Mabille bezchybný výkon a ovládl tak 8. ročník závodu. Trať se mu podařilo dokončit v čase 6 minut a 24 sekund, což na místě potěšilo mimo jiné i samotného zakladatele Ettore Bugattiho.

Vítězství i tragédie. Výstava v Národním technickém muzeu ukazuje slavné sportovní vozy

AutoMoto

La Turbie je mimo jiné prvním místem na světě, kde se podobný závod do vrchu konal. Poprvé se z Nice do malé vesnice stoupalo už v roce 1897 během prvního Speed Week.

Ekvivalent pro legendární závodní Bugatti Type 13 je podle francouzské automobilky současný nejostřejší model, Chiron Pur Sport, a právě ten se nyní na oslavu slavného vítězství projel ostrými zatáčkami u La Turbie.

Současný designový i technologický vrchol v nabídce luxusní automobilky mohl při stoupání využít aerodynamiku s vysokým přítlakem, nový podvozek, kratší poměr mezi převody, a především obří osmilitr W16 se čtyřmi trubodmychadly, výkonem 1500 koňských sil a točivým momentem 1600 Nm.

Ještě ostřejší a obratnější Chiron. Bugatti představuje verzi Pur Sport

AutoMoto

„Svým vítězstvím ve slavném stoupání do vrchu La Turbie před 100 lety Bugatti prokázalo, že jeho vozy nabízejí nesrovnatelný výkon díky vysoké kvalitě, prvotřídním materiálům a zpracování. Tuto tradici udržujeme dodnes a přenášíme ji i do budoucna. Je proto zcela vhodné, aby Chiron Pur Sport oslavil sté výročí tohoto úspěchu, který je moderním vyjádřením zkušeností a technických znalostí, jež Bugatti získalo,“ uvedl Christophe Piochon, prezident Bugatti Automobiles.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám