Hlavní obsah

BMW vyhrálo soud s indickým výrobcem tříkolek, protože jména jsou si podobná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dokážete si splést automobilky BMW a DMW? Podle indického soudu by se to průměrnému spotřebiteli mohlo stát, a proto musí indický výrobce elektrických rikš přestat používat značku DMW, po sedmi letech na trhu.

Foto: Marek Bednář, Novinky

BMW (Ilustrační foto)

Článek

Indická firma Om Balajee Automobile prodává od roku 2013 elektrické tříkolové rikši na indickém trhu pod značkou DMW. O čtyři roky později, v roce 2017, se německá automobilka BMW rozhodla, že jméno je příliš podobné - a firmu žalovala. Nyní indický soud rozhodl, že Němci mají pravdu.

Firma Om Balajee argumentovala tím, že BMW se svými námitkami přichází pozdě. Podle soudce to ale nic neznamená. „Třebaže na straně žalobce byla prodleva v podání žaloby, není dostatečná pro to, aby žalobě nebylo vyhověno,” píše se v odůvodnění, které cituje web Carscoops s odkazem na noviny Hindustan Times.

Soud dále dodává, že BMW vyrábí motocykly od roku 1923 a auta od roku 1928, takže použití značky DMW „patrně je nečestný krok s cílem parazitovat na reputaci” německé automobilky BMW. „Pravděpodobně to má za cíl zmást průměrného člověka běžné inteligence,” dodal soud.

Logo DMW je podle něj „vizuálně i foneticky podobné” názvu automobilky BMW a indická společnost dostala nařízeno zdržet se „vyrábění, exportu, importu či nabízení k prodeji, inzerování či jakéhokoliv nakládání se zbožím, nejen e-rikšami, nesoucím značku DMW, nebo jakoukoliv jinou, která je totožná nebo matoucím způsobem podobná znakům BMW”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám