Hlavní obsah

BMW potvrdilo i8 Roadster, ukáže se zřejmě na frankfurtském autosalonu

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichovská automobilka potvrdila příchod otevřené verze hybridního sportovního modelu i8. Pravděpodobně se ve světové premiéře ukáže na frankfurtském autosalonu, nový model dostal název Roadster.

Foto: BMW

BMW i8 Roadster

Článek

Původní koncept, tehdy ještě nazvaný i8 Spyder, se ukázal před pěti lety. Teprve nyní automobilka potvrdila příchod sériové verze pojmenované i8 Roadster. Podle dřívějších spekulací se měla sériová verze roadsteru ukázat už v lednu 2016 na výstavě Consumer Electronics Show (CES) v Las Vegas. Nestalo se tak a coby nejpravděpodobnější termín se jeví letošní zářijový autosalon ve Frankfurtu nad Mohanem.

BMW zatím nesdělilo bližší technické podrobnosti; vzhledem k tomu, že otevřený model bude vycházet z verze kupé, dá se očekávat 1,5litrový tříválec spojený s elektromotorem, přesněji přeplňovaný tříválec TwinPower Turbo o výkonu 170 kW (231 k) a točivém momentu 320 Nm. Ten pohání zadní kola. Ta přední naopak roztáčí elektromotor. Ten má výkon 96 kW (131 k) s točivým momentem 250 Nm. Celkový výkon je podle BMW 362 koní a 570 Nm točivého momentu.

Foto: BMW

BMW i8 Spyder (2012)

Zrychlení na stokilometrové tempo za hodinu zvládne i8 ve verzi kupé za 4,4 s, nejvyšší rychlost je omezena při tradičních 250 km/h. Kupé váží 1490 kilogramů, v případě otevřené verze lze čekat kvůli zvýšení tuhosti karoserie váhový přírůstek v řádu desítek kilogramů.

BMW i8 je model z posledních týdnů dobře známý v České republice, jedno auto totiž má od tuzemského importéra zapůjčené i Policie ČR. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám