Hlavní obsah

Bluetec má v USA problémy, neprošel testy

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak se zdá, Mercedes-Benz to možná s heslem o "nejčistším dieselu na světe" trochu přehnal. Jeho technologie Bluetec, kterou chtěl dovážet do USA a prolomit tak bariéry u vznětových motorů nějak nefunguje. V pěti státech totiž neprošly motory s touto technikou testy a nebyly tak připuštěny do provozu.

Článek

Technika Bluetec má zaručovat velmi čisté emise. Zásadní nevýhodou vznětových motorů je vysoká teplota spalovacího procesu, při níž vzniká velké množství oxidů dusíku. Ty jsou silně jedovaté, takže je musí zachycovat speciální filtry. I tak je však nejde snížit moc. Mercedes-Benz tak začal používat starý známý trik - vstřikování močoviny do motoru, která sníží NOx až o 80 %.

Přísné legislativy na výfukové plyny v USA donutily Mercedes-Benz uvést na trh vznětové motory právě s tímto systémem. Jenže z původně velké ofenzívy dieselových motorů se nyní stává spíš fraška. Značka totiž nějak nedokáže splnit heslo o tom, že tyto motory jsou nejčistší diesely na světě. Při schvalování do provozu už pět států nevydalo potřebná osvědčení a mnohé další státy si to možná také rozmyslí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám