Hlavní obsah

Bentley renovuje první vůz řady T

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divize Bentley Heritage, která se věnuje historickým vozům britské značky, chce do příštího roku dokončit odbornou renovaci vůbec prvního vyrobeného vozu z řady T.

Foto: Bentley

Bentley T1

Článek

Bentley začalo s obnovou úplně prvního vyrobeného vozu řady T v roce 2016. Proces byl však zastaven, když se automobilka rozhodla aktualizovat svou produktovou řadu a klást nejen marketingový důraz na elektrifikaci. Nyní Bentley plánuje dokončit obnovu limuzíny z roku 1965.

Divize Heritage uvedla, že vůz dokončí v roce 2023 po 18měsíčním procesu restaurování, díky kterému bude vůz zařazen do rozšiřující se kolekce, vlastní sbírky automobilů, která zachycuje historii Bentley.

Test Bentley Continental GT V8 Mulliner: Když okřídlené B nestačí

Testy

Proces restaurování vozu začal před šesti lety se skupinou učňů, kteří začali odstraněním obložení a opravou karoserie v bílé barvě. Na přiložených snímcích v galerii je vidět, že před specialisty je ještě hodně práce, vozu například chybí kompletní interiér.

Motor, 6,23litrový osmiválec o výkonu 167 kilowattů, 225 koní, byl nastartován poprvé po 15 letech. Podle Bentley zůstal motor i převodovka v relativně dobrém stavu, přestože strávil roky mimo provoz.

Nejstarší motor končí po 61 letech, dnešní doba mu nepřeje

AutoMoto

Osmiválec poprvé představený v roce 1959 pro Bentley S2 se stal základním kamenem značky až do moderní éry. První řada T sjela z montážní linky Bentley 28. září 1965. O několik dní později, 5. října, se vůz dostal na autosalon v Paříži.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám