Hlavní obsah

Automobily Bentley jdou v Moskvě na dračku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Nejdražší auta na světě, která, jak tvrdí reklamní slogan, "nelze svěřit osobnímu řidiči", se začala tento týden prodávat v ruské metropoli. Salon Bentley Moscow doplnil oázu přepychových butiků v proslulé moskevské uličce luxusu - Treťjakovském projezdu.

Foto: Jan Kaše

Jeden z účinkujících souborů - Plzeňáček

Článek

Svým zákazníkům prozatím nabídl 25 modelů v hodnotě přibližně od 240.000 dolarů za kus. Již před oficiální prezentací zájemci všechni skoupili.

Bentley je ručně montovaný britský automobil určený především zámožným lidem, kteří si potrpí na řízení auta. Na rozdíl od vozidla Rolls-Roys, v němž se majitel dává zpravidla vozit na zadním sedadle, vlastníci vozů Bentley preferují místo u volantu.

Zatímco průměrný věk majitelů bentleyů v celém světě je odhadován zhruba na 57 let, v moskevském salonu se o luxusní sportovní vozidlo zajímají většinou zhruba 40letí úspěšní podnikatelé. Zálibu v nich ale mají také politici či umělci. Jednou ze známých místních celebrit, která toto jedinečné vozidlo vlastní, je slavný hudebník a dirigent Jurij Bašmet.

Pro Rusko také nemusí platit pravidlo, že majitel bentleye preferuje místo u volantu. Vedení nového salonu, který je první ve východní a střední Evropě a jeden z největších ve světě, totiž tvrdí, že značný zájem je o opancéřované limuzíny, jichž se dosud dělalo jen 22 za rok. Cena jednoho automobilu této třídy je kolem 900.000 dolarů a v Moskvě je zrovna k vidění. Vedení firmy předpokládá, že v ruské metropoli se ročně prodá kolem 15 těchto vozidel a asi 25 "levnějších" sportovních modelů.

V Treťjakovském projezdu, kde jsou soustředěny butiky neznámějších světových módních návrhářů, výrobců šperků, hodinek či doplňků, jsou nyní k vidění všechny modely automobilů Bentley série Arnage a Continental či kabriolet Azure. Klient, který má o vůz zájem, musí složit zálohu v hodnotě 30 procent z ceny vozidla a pak si na něj počkat alespoň tři měsíce. Výroba je totiž poměrně zdlouhavá. Jen potažení volantu kůží trvá 16 hodin. Pořadník tvoří zájemci z celého světa. Například ve frontě na model Continental GT v hodnotě 250.000 dolarů je nyní asi 2500 lidí.

V Rusku se zájemci o bentleye hlásí už asi dva roky, ačkoli oficiálně si vozidla mohou objednávat teprve nyní. Většina z objednaných vozidel se prý v Moskvě objeví teprve na podzim. Jejich majitelé jsou však ochotní čekat. Odměnou pro ně bude, že dva stejné vozy Bentley na světě neexistují. Podle průzkumu firmy Bentley na ruském trhu bylo v Moskvě loni koupeno 1200 automobilů této značky v hodnotě kolem 150.000 dolarů za kus. To je dvojnásobně více než ve Francii a Rakousku dohromady. Podle ředitel moskevské prodejny Ilji Berezina v Moskvě nyní jezdí kolem sta těchto automobilů, jejichž původ není zcela "čistý". "Nevím kdo ani odkud je přivezl. Víme jen to, že o Bentley je u nás mimořádný zájem," říká.

Reklama

Související témata:

Související články

Titův Rolls-Royce jde od aukce

Bělehradské ministerstvo obrany plánuje, že na aukci, jejíž termín byl stanoven na 27. února, prodá limuzíny, které používal komunistický vládce Jugoslávie...

Primát Rolls-Royce

Respektovaný král mezi superluxusními automobily - nový Rolls-Royce Phantom - bude standardně vybaven pneumatikami Michelin PAX. Prestižní limuzína...

Výběr článků

Načítám