Hlavní obsah

Automobilová skupina Stellantis přeruší výrobu v Rusku

Automobilka Stellantis kvůli protiruským sankcím a potížím s logistikou přeruší výrobu v Rusku. Firma to uvedla ve svém úterním sdělení. Podnik provozoval společně s firmou Mitsubishi továrnu v Kaluze, zhruba 125 kilometrů jihovýchodně od Moskvy. Čtvrtý největší výrobce automobilů na světě měl na ruském trhu jen asi jednoprocentní podíl, uvedla agentura Reuters.

Foto: Stellantis

Výroba v továrně Stellantisu v Kaluze

Článek

„Vzhledem k rychlému každodennímu nárůstu křížových sankcí a logistickým potížím společnost Stellantis pozastavila své výrobní aktivity v Kaluze, aby zajistila plné dodržování všech křížových sankcí a chránila své zaměstnance. Stellantis odsuzuje násilí a podporuje všechny snahy schopné obnovit mír,” uvedla firma.

Od doby, co Rusko 24. února zahájilo na Ukrajině takzvanou zvláštní vojenskou operaci, mnoho západních firem oznámilo dočasné uzavření obchodů a továren v Rusku nebo prohlásily, že zemi definitivně opouštějí.

První jízda elektrickými dodávkami Stellantisu: Příjemná auta za nepříjemnou cenu

Testy

Stellantis oznámil už koncem března, že bude muset závod v Kaluze zavřít, protože mu docházejí díly.

Skupina Stellantis vznikla začátkem loňského roku spojením italsko-americké automobilky Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a francouzského konkurenta PSA. Fúze přivedla dohromady značky francouzské skupiny Peugeot, Citroën, Opel a DS se značkami Fiat, Chrysler, Jeep, Dodge, Maserati, Alfa Romeo či Ram.

V loňském roce automobilka zvýšila tržby o 14 procent na 152 miliard eur (3,7 miliardy Kč) a téměř ztrojnásobila čistý zisk na 13,4 miliardy eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám