Hlavní obsah

Automobilka Opel loni snížila provozní ztrátu o dvě třetiny

RÜSSELHEIM

Německá automobilka Adam Opel, která je divizí největšího světového výrobce automobilů General Motors, snížila loni díky svému revitalizačnímu programu provozní ztrátu o dvě třetiny.

Foto: Martin Tesařík

Pavel Šporcl s kapelou Romano Stilo zavítal do Mikulova.

Článek

Oznámila to dnes firma s tím, že ztráta klesla na 227 milionů eur z rekordních 674 milionů v předchozím roce.

Společnost však kvůli vysokým výdajům na snižování počtu zaměstnanců, omezování kapacit a restrukturalizaci prodejní sítě vykázala čistou ztrátu 345 milionů eur ve srovnání s předchozím ziskem 87 milionů eur.

Program oživení, který v loňském roce zahrnoval propuštění 2500 zaměstnanců, má společnosti umožnit návrat k zisku do konce letošního roku. Generální ředitel Carl-Peter Forster uvedl, že firma by tohoto cíle mohla již brzy dosáhnout. Opel se rozhodl investovat v pětiletém období končícím v roce 2006 deset miliard eur do nových modelů. Na hospodaření společnosti měla v uplynulých letech nepříznivý vliv stagnující výrobková řada, velké slevy a slabá ekonomika v Německu, připomíná agentura Reuters.

Mateřská společnost General Motors dnes oznámila, že ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku vytvořila čistý zisk 1,02 miliardy dolarů. To je zhruba čtyřnásobek proti stejnému období předchozího roku, kdy zisk činil 255 milionů USD. Za růstem zisku se skrývá hlavně vysoký růst tržeb.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám