Hlavní obsah

Austrálie bude testovat, jak lze uniknout ze zaplaveného auta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Australská organizace ANCAP, která se stejně jako evropský Euro NCAP věnuje testování bezpečnosti nových aut, přidá do svých zkoušek i test prověřující, jak se dá uniknout z auta, které bylo zaplaveno či se po pádu ponořilo do vody. Změna vstoupí v platnost v lednu 2023.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Testování bude vypadat tak, že výrobci aut budou muset prokázat možnost otevření dveří zevnitř i zvenčí bez nutnosti elektřiny. Zároveň musí být možnost stahovat okna až 10 minut po potopení vozu. Pokud to nepůjde, výrobce bude muset zajistit způsob, jak může posádka otevřít či rozbít boční okno v případě nouze. Uživatelský manuál k tomu bude muset obsahovat návod.

Hluboký brod ukazuje, že elektromobily při průjezdu vodou nemají problém

AutoMoto

„Reakce po nehodě je kriticky důležitým prvkem v zajišťování toho, aby posádka nehodu přežila. (...) Je důležité nikdy nejezdit do záplav, ale nedávné povodně připomněly, že voda může smést vozidlo i s posádkou nečekaně,“ cituje australský web Wheels, který zprávu přináší, Carlu Hoorwegovou, šéfku ANCAP.

Dítě na zadní sedačce

Další novinkou v testech bude posuzování funkčnosti systémů, které řidiče upozorňují na dítě na zadní sedačce. Tyto systémy monitorují zadní sedačky a otvírání zadních dveří a při vystupování upozorní řidiče, že někdo nebo něco je vzadu, aby na to nezapomněl.

V Polsku zemřel 18měsíční chlapec kvůli tomu, že byl celý den zavřený v autě

Zahraniční

Dle webu mohou být i spojeny se systémem eCall, který v případě dítěte na zadních sedačkách zamčeného auta zavolá policii. Některé také umí v takovém případě např. otevřít okna. Zejména v parných dnech mohou takové systémy dítěti či zvířeti zachránit život.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám