Hlavní obsah

Audi plánuje více luxusních nabíjecích center

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budovy s rychlými nabíječkami a luxusním zázemím pro práci i odpočinek se v příštích letech rozšíří, zejména v Německu. Audi chce svůj dosud pilotní projekt Charging hub dále rozvíjet.

Foto: Audi

Dobíjecí centrum od Audi

Článek

První z takzvaných center nabíjení bylo otevřeno loni v prosinci v německém Norimberku. Zkušební provoz stanice se ukázal být natolik úspěšný, že Audi plánuje rozšířit síť na dalších místech.

Ve švýcarském Curychu bude koncem tohoto roku otevřena druhá taková stanice a zanedlouho budou následovat stanice v německých městech Salcburk a Berlín, potvrdila automobilka v tiskovém prohlášení. Další stanice se v Německu otevřou v letech 2023 a 2024.

Audi Urbansphere je pojízdným obývákem na elektřinu

AutoMoto

Norimberská stanice registrovala v prvních čtyřech měsících roku 2022 přibližně 3100 zákazníků a kolem 60 % byli opakovaní návštěvníci, uvádí Audi. Stanice je zaměřena na majitele městských elektromobilů, kteří nemusí být schopni nabíjet svá vozidla doma. U dálničních či rychlostních silnic má pak sloužit jako luxusní zastávka na dlouhých trasách.

Stanice je navržena s flexibilním uspořádáním, které umožňuje snadné rozšíření nebo zmenšení pomocí modulárních bloků. Každý z těchto bloků obsahuje nabíjecí zásuvky a také lithium-iontové baterie pro skladování energie ze starých elektromobilů. Pro první stanici použilo Audi baterie pocházející ze starých prototypů.

Test Audi RS e-tron GT: Budoucnost je tu

Testy

První stanice má šest dobíjecích bodů s přístupem k rychlonabíjecím zásuvkám nabízejícím až 320 kilowattů nabíjecího výkonu. Model e-Tron GT se může nabíjet výkonem až 270 kW, což umožňuje nabití z 5 na 80 % za přibližně 22 minut. Salonek se nachází ve druhém patře, což znamená, že zákazníci při jeho nabíjení nemusí čekat ve svém vozidle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám